Майонеза от първия път

Въпрос на няколко капки вода
Майонеза от първия път

Трябва да призная, че за цялата си кулинарна кариера, имам зад гърба си точно два опита за направата на майонеза. И двата – неуспешни. Голям срам, за който до момента някакси не исках да споменавам, за да не уроня имиджа си на сръчна в кухненско отношение личност. Днес обаче Богът на интернет находките отново е с мен и просто не мога да не ви направя съпричастни на резултата от нашето съвместно сътрудничество.

А то е ни повече, ни по-малко от няколко капки вода. Или поне така твърди уважаваната от мен кулинарна авторка на Ню Йорк Таймс Мелиса Кларк. Добавянето на вода към жълтъка преди разбиването му не само, че помагало на лецитина в него да си свърши емулгиращата работа, но и увеличавало пространството между капките мазнина, която се добавя впоследствие (всъщност, майонезата се пресича, когато тези капки се съберат отново заедно). Освен това било добра идея цялата магия да се случи на ръка, защото употребата на пасатор или блендер криела риск от преразбъркване или прегряване на сместа и съответно – скубане на коси в кухнята.

За да не ви оставям само по съвет, ще ви споделя и моето виждане за необходимите продукти за майонеза:

  • inm.com

    1 жълтък

  • 1 чаена лъжичка вода

  • 1/2 или 1 чаена лъжичка лимонов сок

  • 1/4 чаена лъжичка сол

  • 1/4 чаена лъжичка млян синап (той не само ще придаде по-пикантен вкус на майонезата, но се предполага, че ще спомогне за формирането на емулсия)

  • 1/2 чаша студено-пресован зехтин (имайте предвид, че ароматът му ще се усеща, и ако това е проблем за вас, можете да прибегнете към далеч по-нездравословния вариант със слънчогледовото олио)

Начин на приготвяне:

Ето това е моментът да се заредите с търпение, защото именно то ми липсваше в предходните ми, неуспешни, опити. Започвате, като слагате жълтъка, водата, лимоновия сок, солта и синапа на дъното на широка и дълбока купа и отривисто ги разбърквате с тел. След известно време можете да добавите първата чаена лъжичка мазнина. Бъркате хубаво и добавяте още една чаена лъжичка. Продължавате в същия дух докато сте напълно убедени, че пред очите си имате емулсия, но не и преди да сте добавили поне една четвърт от зехтина. След това можете да забързате темпото на добавяне до степен, в която изливате мазнината на супени лъжици или на тънки струйки. По някое прекрасно време или ще свърши зехтинът, или ще ви окапе ръката, като аз ви пожелавам да се случи по-скоро първото.

Толкоз. Ето ви и едно видео с личност, която не само, че е по-приятна за гледане от мен, но и може да прави майонеза.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май