Красота от Индия: гримът

Или ... как лицето се превръща в картинка
Красота от Индия: гримът

Най-важното

Знаете ли, че и вие може да се превърнете в индийки? Следващият уъркшоп на Стела и Ася ще се проведе съвсем скоро, на трети декември, в галерия "Снежана", София. Повече информация за събитието може да научите тук.

Ура! Днес отново се връщаме в учебен център "Успешни връзки", тук, но не за да се учим да флиртуваме с думи, макар че и това ще правим скоро ;) А за да завършим или по-скоро – продължим, една впечатляваща трансформация: от симпатични български момичета пак ще станем екзотични красавици.

Ако си спомняте, уникалното ни преобразяване започна с обличането на сари. Две готини мадами - Стела и Ася, ни научиха да натъкмяваме гънките на традиционната индийска дреха. А след като ни оставиха да се порадваме на удобното облекло и на тялото си в него, решиха, че е дошло подходящото време да украсят лицата ни. Ето така:

Полезният грим

Трудно е за вярване, но имало и такъв ;) Той се казва каджал и, на практика, представлява черния молив, с който индийската жена редовно подчертава очите си. Всъщност, в Индия трудно бихте могли да видите дама без него. Твърде често той е единственият грим, който тя ползва в ежедневието си. И, да, стига й, за да поддържа репутацията си на една от най-красивите жени в света.

Интересното в случая е, че е абсолютно безвреден и даже е полезен за кожата, както ни обясниха Ася и Стела. Изработен е изцяло от естествени съставки, повечето от които притежават силни антибактериални и подхранващи свойства. Прави се от гхи, от кокосово или бадемово масло, както и от камфор. Последният пък има силно охлаждащо действие и е добре известен със своите антисептични качества.

На допир, каджал е мазен, с характерен и силен аромат. Нанася се лесно, като дебела, плътна линия върху горния и долния клепач. Тя издължава погледа и му придава секси, изкушаваща форма (с него и най-кръгличките очички стават бадемови, като тези на Снежанка).

Както се досещате сами, той се разтваря трудно във вода, поради своята висока масленост, така че с него спокойно може да се отдадете на любимия си спорт, плуването. Ако пък забравите да го свалите преди сън, още по-добре – ще направите чудесна услуга на кожата на лицето си.

Смята се, че каджал предпазва носещия го от зли духове, уроки, лоши помисли, кошмари и тем подобни, страшни истории. Затова в Индия го слагат дори на малките дечица (даже и на момчета), за да ги пази и закриля.

Хубавата новина е, че той се продава и у нас и може да бъде намерен в повечето индийски магазини, на прилична цена.

Стела Христова

Стела Христова

Красота от Индия: гримът Стела Христова

Цветя и блясък

Като оставим настрана задължителната черна линия на клепачите, индийката подчертава красотата си и като рисува лицето си със специални боички. Те също са натурален продукт, който не вреди на кожата. В същото време, превръща всяка мадама в една истинска, цветна картинка, на която не ти остава нищо друго, освен да се радваш от сърце.

Разбира се, ние също получихме удоволствието да станем шарено привлекателни. Цветята и листенцата, които Ася и Стела нарисуваха около очите ни, ни накараха да се усмихнем широко и доволно.

Всъщност, флоралните мотиви са най-срещаните изображения, които жените в Индия слагат не само по лицата си, но и по цялото си тяло, но най-вече на ръцете и краката.

Особено впечатляващи са, например, сватбените декорации, които са безспорно произведение на изкуството. И ако на нас те ни изглеждат сложни за реализация, индийките ги рисуват адски бързо, със завидна доза професионализъм.

Стела Христова

За всички, които любопитстват пък, нека споделим, че червената точка, която екзотичните дами слагат в центъра на челото, се нарича бинди.

Тя е символ на целомъдрие, любов и вярност към съпруга. Той, от своя страна, възприема любимата  като нежно цвете, за което трябва да се грижи непрекъснато и с много топлина и разбиране. Прието е бинди да слагат само омъжените дами, но все повече момичета я носят, без да са сключили брак.

Такаааа... Дотук разбрахме, че не само облеклото, но дори гримът в Индия носи различни послания и разказва история... А какво нашепват бижутата, ще разберете, ако прочетете следващия материал ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май