Хиляди книги накуп?

Не, не си представяйте огромна прашна библиотека, а едно електронно тяло със символични размери
Хиляди книги накуп?

Ако "мишката измества книжката", то електронната книга кара хората да се връщат към нея. Макар това устройство да не ви дава класическото удоволствие, което изпитвате, когато държите книга и прелиствате страниците й, то със сигурност позволяват да носите съдържанието на хиляди книжни тела, където си поискате.

Защо обичаме електронните четци? Първо – те са страшно удобни, защото са малки и леки... И, освен това, могат да поберат в себе си всички томове на любимите ви руски (или други) класици, купища фантастични произведения или безброй манги.

Второ – за разлика от компютъра (на който също четем доста неща), най-съвременните модели на въпросната джаджа щадят очите ви, благодарение на технологията E-ink (електронно мастило), която замества течните кристали. Най-просто казано, с помощта на капсули, съдържащи положително и отрицателно заредени частици, тази основа прави четенето от електронен четец толкова безопасно за зрението, колкото е то при обикновените книги.

Благодарение на E-ink, дисплеят на устройството не излъчва светлина, а прави четенето възможно чрез отразена слънчева или изкуствена такава. Следователно, ако решите да четете в някой слънчев следобед, няма нужда да се притеснявате, че екранът ви ще е тъмен. Даже напротив – в този случай буквите са още по-ясни. Единственият недостатък е неприятното отражение върху дисплея при четене на изкуствена светлина, който може да бъде избегнат с леко изместване на книгата.

Като споменахме изместване, не можем да пропуснем уникалната функция на много от електронните четци – автоматичната ротация на екранното изображение според положението, в което се намирате. Това прави четенето на книги възможно дори, ако сте с главата надолу :)

Повечето съвременни електронни книги имат дисплей с размер около 6 инча (15.2 см) и тегло между 120-300 гр., които са удобни и функционални за всеки.

Управлението: електронните четци на Sony залагат най-вече на тъчскрийн технологията, а Amazon Kindle  и по-неизвестната, но адски качествена марка PocketBook на клавишите. Независимо кой от двата подхода ви допада повече, навигацията в менютата им е повече от проста.

Различните модели имат различна скорост на прелистване на страниците, опции за четене на текстови формати и сваляне на книги от интернет, като за последното някои електронни книги изискват допълнителен софтуер, а други – не.

Най-новите четци вече се гордеят с пълен набор от допълнителни функции, като вграден Wi-Fi, възможност за възпроизвеждане на музика и говор, разглеждане на снимки, речници и др. Но ако всички тези допълнителни екстри не са ви нужни, можете да изберете модела, който просто комбинира оптималните възможности за качествено четене.

Макар и все още да не са набрали популярност, тези книги на съвременната техника постепенно навлизат и у нас и се продават както онлайн, така и в магазините. За любителите на четенето те несъмнено ще се превърнат в незаменима и ценна вещ.

Ако сте убедени, че това е вашият продукт, ви препоръчваме, преди да се хвърлите към покупката, да проучите много добре различните характеристики на отделните модели. И... когато се сдобиете с вашата любимка, ни пишете коя е първата книга, която сте качили на устройството си :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май