Стойка на глава

Или нещо такова :)
Стойка на глава

Стойката на глава се смята за една от най-важните пози в практическата система на йога.

Така да се каже, упражнението е нещо като "крал" на асаните. Причината е, че, според йогите, то оказва благоприятно въздействие върху цялото тяло.

Всъщност, движението не е чак толкова трудно за реализация – някои хора го правят от първия път.

Проблемът е, че неправилното му изпълнение крие сериозни опасности от контузии. Затова не ви съветвам да изпълнявате асаната сами, ако сте начинаещи в практиката. Вместо това, поискайте помощта на учител.

Що се отнася до мен, днес възнамерявам да ви покажа една доста по-безопасна вариация на стойката на глава.

Предупреждавам все пак, че движението, с което ще ви запозная, също крие известни рискове. Така че ви препоръчвам да подходите към него внимателно и с едно на ум.

  • Застанете на четири лапи близо до стената, с дупе към нея :) Разстоянието до последната трябва да е колкото дължината на краката ви в изпънато състояние.
  • ShapeПоставете предмишниците на пода, съберете дланите и сплетете пръстите пред вас, образувайки своеобразен триъгълник с ръцете. В същия внимателно поставете главата си, която притиснете леко между лактите, за да си осигурите стабилност. 
  • Сега изпънете краката максимално, сложете ходилата на стената и ги разходете нагоре до позиция, в която крайниците ви да образуват прав ъгъл с горната част на тялото, а ръцете от лактите нагоре да са изпънати. Насочете поглед напред и се фокусирайте. 

Внимавайте с врата! Ако почувствате неудобство във въпросната област, бавно свалете краката и се върнете в изходна позиция.

  • Останете в асаната за около 3-5 дълбоки вдишвания.

Е, кажете: справихте ли се? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май