През студените дни с йога

С няколко прости правила
През студените дни с йога

Както обещаха отвратителните синоптици, днес зимата си оправи настроението – по-топличко е и значително по-слънчево. Ако обаче си мислите, че е дошло перфектното време да "изкарате" йога практиката си на открито, грешите. Уви, рано е.

Този факт обаче не бива да ви спира да се посвещавате на любимата си физическа дейност редовно, нали?

А в случай, че за тази цел посещавате фитнес клуб, нека ви дадем няколко съвета, които биха могли да ви бъдат наистина полезни:

1. Обличайте се. Някои зали у нас не са добре отоплени, а, в класическия си вид, йога не е високоинтензивно занимание. Тоест, едва ли ще ви изпоти много. Това означава, че ако сте съвсем разсъблечени, може да наистинете, без дoри да усетите.

Ще ви дам пример с медитацията в шавасана, която поза обикновено се прави накрая на сесията. Представете си как, прилично затоплени от тренировката и по потник, лежите известно време на фитнес шалте... Ами, не е напълно безопасно.

Разбира се, никак не е добра идея и да се навличате твърде много. Всъщност, ваш ред е сами да прецените облеклото, което ще ви накара да се чувствате комфортно.

Бонус-съвет: идвайте с една идея по-рано за сесията. Времето, което ще дадете на тялото си, ще му позволи да се стопли и да се адаптира към различните температурни показатели. Даже преди това, вкъщи, може сами да си изпълните една-две асани и/или дихателни практики за разгрявка.

inm.com2. След тренировка също се загърнете в топли и сухи дрехи. Никога не си позволявайте да напускате залата потни. Да, както се уверихте тук, студеното време не увеличава риска от разболяване, но... Определено е предизвикателство за имунната ви система и нейните помощници. Така че ви съветваме да внимавате с него.

3. Ако пък вече сте болни, изобщо не ходете до клуба. Древната индийска практика наистина оказва чудно въздействие върху цялостното разположение на тялото и духа, но не забравяйте все пак, че тя не е универсално лекарство.

Едва ли разкарването с градски транспорт, както и престоят ви в недостатъчно отоплено помещение, ще ви направят добра услуга. Съмняваме се и, че ще ви накарат да се почувствате по-здрави.

Вместо това, останете си вкъщи, където нищо не ви спира отново да се посветите на практиката си. Изпълнете, например, няколко от любимите си упражнения, отдайте се на медитация и всичко ще бъде наред. Същинското трениране няма да ви избяга, не се притеснявайте.

И накрая: не спирайте да практикувате йога през зимата само защото е студено. Имайте предвид, че голяма част от асаните могат значително да подобрят баланса ви, което, от своя страна, да ви спаси от редица падания. А, знаете, че в ледени условия последните могат да бъдат дори... фатални.

Е, намасте! за това, че отделихте време на този материал. Пожелаваме ви прекрасен ден и пълноценни йога занимания!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май