Йогапедия: намасте

Какво означава популярната фраза?
Йогапедия: намасте

Признавам си, че от всички изрази на санскрит, този ми е най-любимият. Сигурна съм, че вече сте го чували, ако не по време на йога практиката си, то по друг екзотичен повод, нали?

И може би вече знаете, че в Индия и Непал, вместо да се ръкостискат, както правим ние тук, или да се целуват по три пъти по бузите, както обичат французите, хората редовно се поздравяват с него :)

Всъщност, "намасте" се превежда буквално на български език като "прекланям се пред теб" - фразата е образувана от думите "нама", което означава поклон и "ас", което значи "те".

В по-широка интерпретация, изразът и жестът, който придружава изговарянето му, символизират убеждението, че във всеки от нас има божествена същност, към която, чрез намасте, изказваме признанието и уважението си.

Смята се, че тя се намира в областта на т. нар. Анахата чакра (на сърцето), локализирана в средата на гръдния кош.

Как се изпълнява намасте обаче? Лесно.

Ръцете се поставят пред гърдите с длани една в друга, в позиция за молитва, а очите се затварят. Жестът може да бъде придружен с лек поклон с главата или с тялото, но не е задължително, тъй като сам по себе си изразът съдържа в себе си значението за "покланям се".

Традиционно, с намасте започва и завършва всяка йога сесия, като по този начин учителят и практикуващите изразяват уважение един към друг, както и към самата практика. Представете си го нагледно така:

Учителят: Вие сте много готини.

Учениците: И вие сте много готин.

Учениците+учителят: Йога е супер! Хайде да я правим заедно :)

А ако сме предизвикали любопитството ви, съвсем скоро ще ви покажем една много хубава дихателна техника, в която участва въпросният жест.

Та, нека ви го кажем така: Намасте, много сте готини! Продължавайте да се грижите за себе си и за здравето си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април