Йога и тийнейджърите

Или колко полезна е практиката за подрастващите деца
Йога и тийнейджърите

Помните ли тийнейджърските си години? Е, да, може би наистина са били забавни, но, сигурни сме, и тогава сте се изправяли пред немалко трудни моменти. Уви, пубертетът никак, ама никак не е лесен етап от живота. Не е случайно, че мнозина имат преобладаващо лоши спомени от него.

Така че, ако ви се налага всекидневно да общувате с тийнейджъри, съветът ни е да бъдете внимателни в комуникацията си с тях. Така да се каже, опитайте се да им влезете в положението, разговаряйте постоянно за проблемите им и за нещата, които ги тормозят. Нещо повече, приемете редовната смяна в настроенията им като нещо, което ще отмине с възрастта и с укротяването на хормоните.

А, и още нещо: запалете ги по йога. Защото, според направено наскоро американско изследване, практиката оказва чудно въздействие върху подрастващите, като значително подобрява психическото им здраве.

Експериментът

В него се включили общо 51 юноши от 11-ти и 12-ти клас. На случаен принцип те били разделени в две групи. Участниците в първата започнали да практикуват крипалу йога (разновидност на хатха) 2-3 пъти седмично. А симпатягите от втората продължили да посещават редовните си часове по физическо възпитание.

inm.comВ продължение на 10 седмици сладурите от екип номер 1 изпълнявали различни асани и дихателни техники и се учили да медитират. В началото и в края на всяка седмица учениците и от двете групи били подлагани на многобройни тестове и попълвали въпросници за оценка на духовното им състояние, чувства и емоции.

Резултатът: оказало се, че тийн йогините се справят по-добре с предизвикателствата на пубертета (разбирайте: с кофти моментите), за разлика от съучениците си, които само посещавали часовете по физическо възпитание.

Това дава право на специалистите да заключат, че древната индийска практика може да направи тинейджърските години значително по-леки и по-спокойни.

Нашият коментар

Истината е, че едно изследване е твърде недостатъчно, за да ни убеди в полезното действие, което йога оказва върху подрастващите. И все пак.

Щом медитацията и останалите йога техники помагат на редица възрастни да се справят с проблемите си, защо да не свършат полезна работа и на юношите?

Като оставим настрана споменатото проучване и се върнем у нас, смятаме, че би било добре, ако в училищата се организират повече спортни и всякакви други любопитни инициативи – ателиета, кръжоци и т. н.)

Защото същите помагат на тийнейджърите да изграждат характерите си, както и да научават повече неща за себе си. Което пък им дава възможност да развиват качествата си в градивна посока ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май