Парк(инг) обиколката

Разходихме се из почти всички зелени точки в столицата днес. И всички бяха суууупер :)
Парк(инг) обиколката

Днешният петък ни се оказа сууупер позитивен :) Толкова много, че изобщо няма да усетим утрешния работен ден и липсата на някои ключови елементи в екипа, които отиват да си почиват... Ех!

Не, не, няма да се отклоняваме! Веднага обясняваме защо: на 16-ти септември София е част от Park(ing) Day инициатива, която превръща места за спиране на коли в креативни зелени пространства в града. Подобни свежи точки има на 11 места в столицата, благодарение на общо 10 институции, медии и фирми, които се включиха активно в идеята.

Ние направихме почти пълна обиколка на локациите в центъра на града ни, а ето и стегнатият ни парк-преглед по темата:

10.00 На Сан Стефано 29, пред БНТ, са подредили спретнат и доволно еклектичен кът за отдих. Всъщност, декорацията е изненадващо симпатична – бял сет от столчета с масичка за кафе, всичките от ковано желязо, в комбинация с ярко жълта мека мебел с почти футуристични извивки. Всичко това е потънало в зеленина, сред която изпъква стар телевизор, пълен с цветя...

Не разбрахме дали има по-голяма идея зад зеления кът, тъй като представител на БНТ, който да обяснява на минувачите за инициативата, нямаше.

10.15 Минаваме през монумента на Цар Освободител срещу Народното събрание и се натъкваме на Карл Бетц – бранд-мениджър на френските мебели Dunlopillo. За тях ще разкажем допълнително, при това съвсем скоро, защото имат екожилка в производството си ;)

Позаседяхме се на удобните дивани, докато Карл ни обясняваше, че Park(ing) Day е страхотна инициатива, която трябва да се превърне в традиция. На всички заинтересовани от идеята и мебелите с отношение към природата, той подарява днес малки хартиени вързопчета със семенца. Растението, което пониква от тях е... изненада.
10.35 Представители на Американското посолство са опънали палатка на гърба на храм-паметника Александър Невски. В импровизирания им лагер има красиви изгледи от най-известните американски национални паркове, страхотни фенери, къмпинг-шезлонги и дори имитация на огън. Раян Куин, председател на т. нар. Green Team от доброволци към посолството обяснява, че хората трябва да мислят за природата по-често и да бъдат по-активни в грижите си към нея.

Всеки посетител на къмпинга може да се включи в игра, от която печели цвете в саксия.

10.50 На паркомястото на ул. Иван Шишман, оградено с червени надписи Програмата, се играят джаги. И се раздават награди за партито по случай 10-годишнината на безплатния гид, което е скоро :)

11.00 Вече сме в читалнята на в. Дневник, ситуирана на ул. Иван Вазов 10. Техните издания са навсякъде и се раздават безплатно.

11.10 Стигаме и до парка на организаторите от Credo Bonum, които пък раздават ябълки на ул. Славянска 2. Но първо трябва да се целиш със стрелички в картата с локациите от Park(ing) Day :) И са страшно ентусиазирани – всички минувачи разбират за инициативата веднага.
Парк(инг) обиколката

11.25 Пред Телефонната палата, на ул. Ген. Йосиф В. Гурко, Vivacom са посадили трева, ама истинска. И са разхвърляли едни възглавници край мини-басейна, направо не ти се тръгва... Втората им локация (пред офиса им на бул. Цариградско шосе 115) е... плаж с хамаци :)

11.35 Завършваме обиколката си на ул. Съборна 1, пред Институт Сервантес, където студенти от НБУ правят свежа лимонада, при това – страхотна! И облепят малък автомобил с кашони. Тъй като повечето са от фотографския клуб към университета, и идеята им за техния парк е тематична – смятат да снимат минувачите наоколо и да облепят с принтираните им образи своята картонена кола. Е, разбира се, ако са съгласни :)

 

До Полския институт, който се намира на ул. Веслец 12, не успяхме да стигнем, но знаем, че там се играе дама и се рисува.

Единствено за парка пред сградата на Интерпред не знаем нищо, но се надяваме някой от вас да се включи с повече информация :)

И един съвет от нас – минете през който и да е от горните зелени паркинги, имате време до 19.00, и се забавлявайте в столицата с няколко автомобила по-малко ;) Много е приятно, обещаваме! А още снимки може да видите в галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май