Надълго и нашироко за еко козметиката

С Валентина Бевакуа
Надълго и нашироко за еко козметиката

Интересувате ли се от еко козметика? Ако е така, значи сте попаднали на правилното място. Защото днес възнамеряваме да ви срещнем с една дама, която може да ви говори неуморно по темата, с дни и месеци :)

Бързо, заповядайте в интервюто по-долу, няма да съжалявате!

***

Здравей! Разкажи ни малко повече за себе си: коя си ти и с какво се занимаваш?

Казвам се Валентина Бевакуа и имам онлайн магазин за екологични и био продукти за малки и големи. Като хоби, пиша статии в блога Екомама по различни проблематики – за еко почистването на дома, знаем ли с какво се мажем, кухня за красота и т.н. В един момент се оказа, че това е един от най-четените козметични блогове. Благодаря на хората, които ме четат и се надявам да продължават да го правят.

Иначе, учила съм козметология в Италия и вкъщи правя ръчно приготвени козметични кремове за себе си и приятели, това всъщност е моето хоби.

Помниш ли кога и как стартира интересът ти към еко козметиката? А в кой момент реши тотално да ѝ се отдадеш, но с професионална цел?

В миналото работих за една голяма автомобилна корпорация в чужбина. С настъпването на икономическата криза обаче, аз и много мои колеги се оказахме на улицата. В една от многото безсънни нощи, прекарани в безрезултатно търсене на обяви за работа, се роди концепцията за създаване на онлайн магазин. На следващия ден вече бях купила домейна, разработвах дизайна на сайта и търсех подходяща платформа. На практика, израснах с магазина и задълбочих знанията си по козметика, като впоследствие ми се отвори възможност да се уча в областта на козметологията.

Какво, всъщност, трябва да разбираме под "еко козметика"?

По мое мнение, терминът "еко козметиката" би трябвало да се припокрива с термина "натурална козметика". В нея не би трябвало да присъстват синтетични продукти и производни на петрола, които не правят добро на кожата ни и в същото време замърсяват околната среда.
Искам да наблегна на един момент: думата "натурален" продава, да не се лъжем. Обаче, ако на кутията на крема, мехлема, шампоана, лосиона и т.н. е написано "натурален”, това какво означава всъщност? Ако продуктът е "натурален” според етикета, а в съставките му намираме парафин, петролатум и други вредни за човека и замърсяващи природата съставки, това не е ли незаконно, измама?

Отговорът е... не, не е незаконно. Законът не регламентира, поне до момента, използването на термина "натурален” или "растителен" в козметиката. Ако в един козметичен продукт има само 1% растителен екстракт, производителят може спокойно да напише на етикета думата "натурален" или "растителен" продукт.

1081875личен архивКрем с екстракт от червена боровинка и мед

Редовно организираш работилнички за "направи си сам" продукти в домашни условия. Разкажи ни малко повече за тези ателиета – как протичат, каква е основната им цел, има ли интерес към тях?

От известно време провеждам курсове по ръчно изработена натурална козметика, техника "козметични емулсии". Емулсиите са това, което ние наричаме кремове. Целта на тези работилнички е да дадат познания как всъщност се случва магията на кремовете. Пред участничките се открива един абсолютно нов свят. Курсовете са разделени на две части. Теоретичната част е по-суха и синтезирана, преминаваме през Наредба № 36 от 30 ноември 2005 година за изискванията към козметичните продукти, продължаваме с историческите аспекти на първата емулсия, създадена през II век и стигаме до разграничаване на видовете емулсионни кремове. Разясняваме какво е точно действието на емулгаторите и хидрофилно-липофилния баланс.
Практическата част обаче е истинско забавление за дамите. Формулираме различни кремове, след това измерваме съставките с прецизна везна, разделяме фазите на кремовете, нагряваме, емулгираме.

В края на курса всяка дама взима със себе си своя крем, изработен "по мярка" за нея. Впоследствие поддържаме връзка в нарочна фейсбук група, където продължаваме да обменяме опит, тоест, курсът не приключва в деня на провеждането му, той само поставя началото на едно много приятно хоби.

Ако решим да си правим козметика сами, с какво най-много трябва да внимаваме и къде да фокусираме основно вниманието си?

Приготвянето на козметика у дома съвсем не е просто. Нека обаче разграничим домашната от ръчно приготвената козметика. Домашната козметика се ограничава с използването на подръчни и свежи продукти, най-често хранителни, като: плодове, зеленчуци, различни натурални масла, мляко, хума и др.

Ръчната козметика също може да бъде произведена вкъщи, но под "ръчна", аз лично, разбирам не домашна в смисъла по-горе, а професионално изработена козметика, която може да бъде направена както вкъщи, така и в лаборатория.

За нея се използват субстанции, които обикновено не са достъпни за средностатистическата домакиня, която си прави маска с краставица в домашни условия и за употребата им са необходими задълбочени познания. Продуктите задължително се консервират по различни способи и имат трайност до 1 година.

Ръчната козметика може да превъзхожда в пъти по ефикасност и външен вид домашната и купешката козметика, когато е направена според правилата и от квалифициран специалист. Тя може да съчетава приятния външен вид на купешката козметика и ефикасността на домашната козметика. В нея се използват както съставки, влагани и в масовата козметика, така и натурални и растителни екстракти. Разликата е, че в нея могат да се вложат по-голям брой и количество активни съставки в сравнение с купешката и то - според индивидуалните нужди на клиента, тъй като при всички положения се изработват малко бройки.

За да си правим козметика сами, трябва да работим в условията на изключителна хигиена, защото кремовете са благодатна среда за развитието на бактерии. Друг много важен аспект на козметиката, приготвена у дома е подходящото рН за дадената категория продукт. Един хубав и богат домашен крем с неподходящо рН може да се окаже по-лош от евтин купешки крем с петролати и силикони.

Другото, с което трябва да внимаваме, е количеството на съставките. В интернет изобилства от всякакви рецепти и бих искала да призова да се подхожда с голямо внимание към тях. Виждала съм рецепти за крем с 1/3 чаша течен витамин Е при препоръчителна доза за влагането му до максимум 1 мл на 100 мл готов продукт. Също и бензилов алкохол, който е силно дразнещ, използва се като консервант. Виждала съм рецепти за употребата му в 1% от готовия продукт, когато според европейската норматива максимално допустимото му количество е 0,01%. С това искам да кажа, че домашно приготвената козметика може да е в пъти по-опасна от купешката, когато се работи без необходимите знания.

1081874личен архивПухкав крем за тяло с папая, карите и манго

Смяташ ли, че българската жена умее да се грижи за красотата и здравето си или напротив?

Не бих могла да генерализирам за цялата нация, срещала съм и двете крайности, обикновено нещата стоят някъде по средата. Но това, което мога да кажа със сигурност, е, че желание на българските дами не липсва.

Сподели с нас твоята любима рецепта за домашен продукт за красота, молим те! А за почистване на дома?

Любимият ми домашен продукт е кокосовият маслено-пухкав дегримьор. За почистването на дома е безспорно домашното "веро".

Какво би пожелала на читателите ни?

Пожелавам им, всъщност... призовавам ги никога да не престават да се интересуват какво полагат върху кожата си, косата си, с какво мият и мажат децата си. 

Ако искате да ви срещаме с още интересни персони, станете ни приятелчета във фейсбук

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април