Когато нямаш покрив...

...и пластмасата е покрив
Когато нямаш покрив...

Сривът на аржентинската икономика през 2001 г. запраща един човек на име Алфредо Санта Круз на бунището в търсене на вторични суровини, с които да осигури прехраната си...

Това, което следва, не е покъртителната история за един беден човек, който се бори за оцеляване. Защото купчините отпадъци вдъхновяват Алфредо за построяването на къща от... 24 хиляди пластмасови бутилки!

Днес икономиката на Аржентина е възстановена, но нашият герой все още е в близки взаимоотношения с бунището. Той пренася опита, придобит през 2001, в безплатни курсове за бездомните, които искат да се сдобият с жилище от рециклирани материали. Според неговата лична преценка, през школата му за имотна независимост са минали около 20 000 души.

Къщите на господин Круз се отличават с необичайна здравина и водонепропускливост, благодарение на начина на свързване на бутилките. Пожарната безопасност пък се гарантира посредством пясък и вода, с които се запълват тези своеобразни ПВЦ-"тухли". Интериорът също е изработен изцяло от рециклирани материали, а прозорците дори са оборудвани с кепенци от кутийки за компактдискове.

По света навярно са се раждали и ще се раждат милиони по-удачни "зелени" жилищни проекти, но малко от тях се реализират с помощта на почти никакви или направо никакви пари. Изцяло друг е въпросът, че някои от нас изпитват неописуем ужас от пластмасата и вероятно единствено липсата на покрив над главата може да ги принуди на се заселят в подобно убежище. Но това е и идеята на Алфредо.

За което заслужава адмирации!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май