Зелено пътешествие на Еньовден

Ето как отпразнувахме празника на билките, слънцето и водата
Зелено пътешествие на Еньовден

Бързаме да ви се похвалим! Точно преди малко напуснахме Страната на чудесата и носим куп впечатления оттам. Сигурно ще ви изненадаме като ви кажем, че вълшебното място се намира съвсем в центъра на София, буквално под носа на забързаните столичани.

Точно така: става въпрос за Университетската ботаническа градина, която днес, на Еньовден, беше широко отворила врати, за да посрещне всички свои посетители. Родени с късмет или не, точно там попаднахме на интересно зелено събитие, организирано от "Софийска вода". То бе във връзка с настоящия празник на билките, водата и слънцето.

И започна с...

...приказка, разказана под клоните на голям и внушителен дъб.

Сгушени до група малчугани, под спокойната сянка на старото дърво, научихме безброй любопитни подробности за обичаите, съпътстващи честването на традиционния български празник. Пренесохме се в един наистина вълшебен свят на магии, в който времето сякаш беше спряло. Ако не бяха клаксоните на автомобилите, сигурно наистина щяхме да загубим пространствената си ориентация.

Последва кратко, но вълнуващо пътуване до миниатюрната Бабина къщурка, където заедно с хлапетата изпробвахме познанията си за билките и даже получихме възможността да похапнем бели ягоди.

Между ароматните треви веднага разпознахме нашата най-голяма любимка – лавандулата. Палавите й, лилави цветчета ни поздравиха и ни оставиха да се радваме на останалите им приятели. Веднага фокусирахме и тутрата. Жълтото й лице грейна още щом ни позна. Въпросната госпожица е желан гост във всеки дом. Смята се, че тя неутрализира лошата енергия и лекува редица болести.

Накрая с неподозирано удоволствие се потопихме в аурата на уникални видове растения и надникнаха в многобройните чудеса на растителната флора.

Вместо Алиса обаче, срещнахме други приказни герои. Специални гости на събитието бяха героите на "Софийска вода" Капчо и Капчица, които непрекъснато разсмиваха аудиторията със забавните си коментари и шеги. Даже по някое време, вдъхновени от приказната обстановка, двамата симпатяги започнаха да медитират и да изпълняват йога пози. При молбата ни да направи стойка на глава, Капчо се катурна леко настрани, с което отново развесели всички.

Обещахме си на всеки 24 юни да се връщаме на това зелено кътче и да празнуваме Еньовден на открито. Всъщност, в народния календар празникът съвпада с лятното слънцестоене и се смята, че от този момент нататък денят започва да намалява. И, да -  идва зима!

Според народните поверия сутринта на Еньовден слънцето се окъпва в природните водоизточници и прави водата им лековита и магическа. Ние, така или иначе, доста обичаме вода :) Защо? Прочетете тук!

А сега ви оставяме с пожелания за хубав, слънчев и пълноценен уикенд. Намерете и вие вашата страна на чудесата, а ако не ви се търси особено – имате пълното право да ползвате нашата :)

И задължително посетете галерията, която Диана Костова подготви специално за вас. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май