Kaжи ми какво те боли и ще ти кажа какво измъчва душата ти

Kaжи ми какво те боли и ще ти кажа какво измъчва душата ти

Не само околната среда, недохранването и пасивният начин на живот могат да повлияят на здравето. Отрицателните емоции, които ни превръщат в техни заложници, имат не по-малко опустошителни последици.

Хората са емоционални същества. Можем да изпитваме много чувства, а понякога дори няколко наведнъж – както положителни, така и отрицателни. Но някои преживявания, на които не сме дали отдушник, а сме ги заровили дълбоко в себе си, всъщност не изчезват никъде. Те просто се изливат под формата на здравословни проблеми.

Как психическите проблеми и негативизмът влияят на тялото ни и кои органи страдат от това?

• Агресията засяга челюстта

Болката в челюстта идва от постоянно потисканата агресия. Помните ли какво правим, когато сме ядосани? Точно така – неволно стискаме зъби. Този, на пръв поглед обикновен жест може да доведе до разрушаване на темпоромандибуларната става. Особено ако се появява доста често при нас.

• Страхът да не оправдаете очакванията на другите притиска гърба

Ако човек често се навежда, гръбнакът и долната част на гърба започват да го болят. Но има и психосоматична причина за това положение на гърба. Подобна поза е характерна за тези, които се страхуват да не би да не оправдаят очакванията на другите и да не се справят с възложените им задължения. Всъщност този човек сякаш носи товар, който не е по силите му.

• Главата, шията, раменете, надбъбречните жлези и бъбреците страдат от спотаения страх

Едни от най-уязвимите части на човешкото тяло са главата и шията, където се намира сънната артерия. Това са първите места, които автоматично затваряме, ако искаме да се защитим. Хората, които често изпитват страх, неволно "прибират” главите си в раменете, повдигайки ги нагоре. Ако правите това движение често, може да се появи мигрена и остеохондроза.

Не по-малко страхът засяга и бъбреците, надбъбречните жлези и репродуктивната система. Изпитвайки тази негативна емоция, ние несъзнателно заглушаваме потока на енергия, опитвайки се да се защитим. Дихателната честота намалява, кръвният поток започва да циркулира по-бавно. Неслучайно често описваме страха с този популярен израз: кръвта ми се смрази във вените. От силен страх могат да възникнат заболявания на надбъбречните жлези, бъбреците, пикочните пътища, болки в гърба и инконтиненция.

• Заглушеният гняв засяга сърцето и черния дроб

Рискът от инфаркт, диабет или дори рак е по-висок за тези, които изпитват гняв по-често от останалите и в същото време не го изразяват открито, а го заключват в тялото си. Когато човек е много ядосан, кръвоносните му съдове се свиват, пулсът и дишането се учестяват, кръвното му налягане се повишава. В резултат това води до износване на стените на артериите и развитие на сърдечносъдови заболявания.

• Сърцето и мозъкът са основните жертви на стреса

Друг фактор, който влияе върху здравето на сърцето ни, е стресът. Разбира се, малко разтърсване никога не може да ни нарани. Но ако живеете в това състояние твърде дълго, то може да доведе до заболявания като стомашни язви, астма, синдром на раздразнените черва, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. И това не е всичко! Стресът може да причини косопад, раздразнителност, безсъние, главоболие, хипертония и др. 

• Тъгата пречи на работата на белите дробове

Причината за белодробните проблеми е тъгата. И тази емоция трае по-дълго от всички останали. Продължителната тъга причинява затруднено дишане и умора, отслабва белите дробове. По време на скръб на човек му е трудно да диша, въздухът навлиза в белите дробове така, сякаш трябва да преодолява някаква невидима преграда. Обяснимо е защо в този случай човек може да развие астма, бронхиални заболявания и не само.

• Ревността и завистта са причините за заболявания на мозъка, жлъчния мехур и черния дроб

Ревността пречи на хората да мислят ясно. Те започват да изпитват тревожност, стрес и понякога дори да изпадат в депресия. Поради това организмът им започва да произвежда и отделя прекомерни количества адреналин и норепинефрин в кръвта. Те засягат жлъчния мехур, причиняват застой на кръвта в черния дроб, отслабване на имунната система, безсъние.

Не трябва да натрупвате неизказани оплаквания, гняв и омраза в себе си – добре е тези емоции да намерят изход. Но правилно, за да не навредят на някого. Например можете да се занимавате със спорт, йога, медитация, различни релаксиращи техники. Или да потърсите помощ от психолог.

Милена ВАСИЛЕВА, zdrave.to

ключови думи:
болка душа

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май