5 признака, че депресията се влошава

Не бива да ги пренебрегвате
5 признака, че депресията се влошава

Присъствието на депресията в живота ви понякога може да бъде почти неуловимо. Много пъти хората смятат, че са тъжни или депресирани, заради определена ситуация или че просто са потиснати.

Колкото по-тежка става депресията, толкова по-малко я разбирате и осъзнавате. Колкото по-депресирани ставате, толкова по-малко вероятно е да потърсите помощ.

Обикновено си мислим, че можем да се справим с депресията и когато тя ни завладее, ще разберем и ще потърсим помощ, но рядко се случва така.

Мнозина търсят помощ по неефективни начини, като плачат например, очаквайки другите да разгадаят какво се случва и да помогнат.

За да си помогнете, преди всичко трябва да следите себе си и след това да реагирате. Затова трябва да сте наясно със симптомите, насочващи, че депресията ви се влошава. Ето кои са те.

1. Установявате, че плачете все по-често, без да има конкретна причина. Вероятно започвате да мислите за всички хубави неща в живота си и започвате да се чувствате виновни, че сте тъжни и плачете, въпреки тях.

2. Негативните мисли бързо зачестяват. Вместо да имате тъжни или болезнени мисли само вечер например, те започват да ви застигат и през деня.

3. Бавно започвате да се изолирате от семейство и приятели. Бавно, защото в началото може да ви се струва, че имате нужда от малко време да се усамотите, но впоследствие това прераства в изолиране от хората, които обичате.

4. Отделяте все по-малко време за дейностите и хобитата, които обичате. Когато установите, че вече нямате никакъв интерес към любимите си дейности, е време да потърсите помощ.

5. Трудно е да се концентрирате. Умът ви може да бъде зает с определени ситуации или житейски събития в живота, които ви засягат негативно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни