Нощните гуляи водят до диабет

Нощните гуляи водят до диабет

Нощните пирове водят нивото на кръвната захар в човешкото тяло и създават риск от развитието на преддиабетно състояние. Това показват данните от американско проучване, цитирано от изданието "Сайънс адвансис".

Затова лекарите съветват да ограничим яденето само през деня, което  може да помогне за поддържане на нормални нива на кръвната захар, обясняват изследователите.

В изследването на специалисти от Бостън са участвали 19 здрави, млади доброволци. Част от тях са се хранили през нощта, следвайки график, типичен за работещите нощем, а останалите са консумирали продукти през деня. При участниците, които са се хранили в тъмната част на денонощието, са установени повишени нива на кръвната захар, докато при останалите не са отчетени значителни промени.

Хората, които работят нощем и спят през деня, са с до 60% по-висок риск да развият диабет тип 2 в сравнение с останалите, показват изследванията. Според експертите това най-вероятно се дължи на намалената способност на тялото да обработва захарите за една нощ.

ключови думи:
диабет нощни гуляи

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Водолей
21 януари – 19 февруари