Не оставяйте плостмасови бутилки вода на слънце! Отделя се токсично вещество!

Не оставяйте плостмасови бутилки вода на слънце! Отделя се токсично вещество!

Учени разкриха нов риск от пиенето на вода от пластмасови бутилки, особено в горещ, слънчев ден.

Американците купуват около 50 милиарда бутилки за вода годишно, според анализ на индустрията, направен от Grand View Research. Много от тези потребители избират бутилираната вода като "по-безопасна" алтернатива на чешмяната вода с аргумента, че в нея има по-малко замърсители. Това обаче зависи до голяма степен от качеството на местната питейна вода.

В миналото учените са предупреждавали, че от пластмасовите съдове могат да се отделят химикали, свързани с хормонален дисбаланс, като бисфенол А или BPA, а във всеки литър бутилирана вода са открити стотици хиляди пластмасови частици.

 

Настоящите изследвания установиха нова опасност от тези пластмасови бутилки, по-специално когато те са оставени на слънце.

В проучване, публикувано в списание Eco-Environment & Health, учени от китайския университет Jinan анализират сместа от газове, отделяни от шест вида пластмасови бутилки за вода, когато те са изложени на слънчева светлина и UVA лъчение. Бутилките са с произход от различни държави (Канада, Италия, Нова Зеландия, Япония и Китай) и включват изворна вода, дестилирана вода и минерална вода.

Бутилките излъчвали сложен коктейл от различни химикали, като между различните видове вода имало значителни разлики. Сред тези многобройни химикали бил силно токсичният, причиняващ рак n-хексадекан, заедно с няколко други известни канцерогени.

 

"Нашите открития предоставят убедителни доказателства, че пластмасовите бутилки, когато са изложени на слънчева светлина, могат да отделят токсични съединения, които представляват риск за здравето," заяви в изявление водещият изследовател Хуасе Оу. "Потребителите трябва да са наясно с тези рискове, особено в среда, където бутилираната вода е изложена на слънчева светлина за продължителни периоди."

Това обаче не означава, че трябва да започнете да се паникьосвате, защото сте оставили бутилката си с вода на слънце един път.

"Като се има предвид малката маса на една бутилка, изпарението на [тези потенциално токсични съединения] от отделен контейнер би било незначително," пишат изследователите. "Дори след продължително излагане на светлина, потенциалните рискове за здравето, свързани с вдишването на [токсични химикали] при отваряне и пиене на бутилирана вода, изглеждат управляеми."

 

Въпреки това изследвания като това допринасят за нарастващия брой доказателства, че бутилираната вода не е застрахована от замърсяване. Авторите казват, че разбирането на това как условията на околната среда могат да повлияят на химикалите, които се отделят в бутилираната вода, може да помогне на производителите и регулаторните органи да се ориентират за гарантиране на безопасността на продуктите и за подпомагане на общественото здраве.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври