Лечебни свойства на мумиите

В добрите стари времена
Лечебни свойства на мумиите

Мисля, че отдавна не съм ви занимавал с гадости, което си е отвратителен пропуск от моя страна. Е, днес рязко ще наваксаме с материала, защото ще си говорим за мумиите и тяхното приложение в медицината. Разтъркайте очи, отворете ги широко и отново прочетете предното изречение. Приложение на МУМИФИЦИРАНИ ТРУПОВЕ В МЕДИЦИНАТА. Да.

Добре, че е било отдавна – някъде между ХІІ и ХVІІ век всеки уважаващ себе си аптекар винаги е трябвало да има под ръка прах от мумия. Ако се чудите как се получава прах от мумия, доверете се на интуицията си и просто вземете мумифицираните останки на някое бивше човешко същество и ги стрийте хубавичко. Ето, че сте готови за лечение!

Едно време са използвали така придобитите субстанции за третирането на какво ли не – от незначителни здравословни несгоди като главоболия, до по-сериозни състояния като стомашни язви и дори тумори. За разочарование на по-езотерично настроените, евентуалната ефективност на този способ не се дължи на някакви метафизични глупости, които можем да си измислим, а на специалните свойства на минералната смола.

Естествената минерална смола, добивана от Мъртво море, е била едно от най-популярните и универсални лекарства в древността. Още Плиний Стари описва нейните свойства и твърди, че е особено подходяща за лечението на катаракта и други заболявания на окото, както и за разни кожни проблеми, лишеи и подагра. Смесена с вино се е пиела против кашлица, задух и дизентерия. Коктейлът с оцет пък е премахвал съсиреци и е облекчавал ревматични болки в кръста.

Всъщност, персийската дума за растителна смола, мумия, понякога се е употребявала да обозначи минерална смола. От нея произлиза понятието за балсамиран труп, което използваме днес. Както се оказва обаче, в мумифицирането много по-често се е прибягвало до растителна смола, отколкото до минерална такава. Така в един момент се е стигнало до недоразумението, при което, бидейки неспособни да си осигурят минерална смола, аптекарите са купували мумии с надеждата, че в тях се намира поне мъничко. Ако не ми вярвате, можете да го прочетете публикувано в научен журнал, който има доста повече авторитет от мен. Между Европа и Египет се е заформил особено интензивен трафик на трупове с медицински цели. В един момент обаче е възникнал сериозен дефицит и се е наложило да се прибегне до внос на изсъхнали тела от Северна Африка и Канарите. Някои от по-находчивите аптекари пък са се сетили, че просто могат да се сдобиват с немумифицирани трупове, които да си сушат и стриват на прах за целите на бизнеса. Едва ли някой е забелязал разликата.

Не знам точно къде са се счупили нещата и хората са започнали да приписват предполагаемите лечебни качества на минералната смола на мумиите, но признайте си, че темата почти може да мине за забавна. Употребата на балсамирани и недотам балсамирани мъртъвци в медицината е продължила да упорства чак до ХVІІІ век. След това се е появила хомеопатията. Шегичка :)

 

Обичате мумии? Не обичате мумии? Няма значение. Важното е да ни станете фенове във фейсбук. Обещаваме да ви излекуваме артрита или поне да ви докараме такъв. 

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май