Контактни лещи или очила?

За тези, които още се чудят
Контактни лещи или очила?

Знаем, че този спор е вечен и, че вероятно няма никога да му се види краят. След като разбрахме, че няма универсален отговор на въпроса кое от двете е по-функционално в ежедневието ни, можем ли да кажем кое е по-ефективно в лечението на зрителните ни дефекти?

Всъщност, не. Защото нито едно от изброените не лекува късогледство, далекогледство или астигматизъм (които са само част от срещаните проблеми със зрението). Истината е, че очилата и контактните лещи могат единствено да коригират горепосочените недостатъци и да ни помогнат да се справяме с ежедневните си задачи си толкова добре, колкото и хората, които нямат какъвто и да било проблем с очите.

Основното предназначение и на двете творения на оптиката е да премахват неудобството, причинено от нарушеното зрение. Оттук нататък изборът зависи от динамиката на живота и личния ни вкус. Покачването на диоптрите няма общо с това дали носим лещи или очила. Факторите, влияещи върху влошаването на зрението, са както генетични, така и строго индивидуални, и зависят много от конкретния начин на живот.

Контактни лещи или очила?inm.com Условието, при което контактните лещи могат да бъдат твърдо препоръчани пред очилата, е силното късогледство. Последното предполага носенето на дебели стъкла и рамки, които са тежки и неудобни. В същия случай лещите не променят дебелината и големината си и затова са много по-практични и полезни. Освен това, при контактните лещи, ефектът на призмата (изопачаването на обекта, наблюдаван под различен ъгъл на очилата) е значително по-слаб.

Ако човекът има твърде чувствителни очи обаче, лещите стават немислим заместител. Някои от нас така и не могат да свикнат с присъствието на чуждо тяло в окото си, нито пък желаят да се примирят с изсъхването му в края на деня.

По ирония на съдбата същото изсушаване може да се сравни по неудобство с дразнещото носене на тежки очила. За разлика от контактните лещи обаче, добрите стари очила можен да свалим (без изплакване) веднага, щом ни заболят очите.

Разбираме също и тези личности, на които не им е приятно да откажат преспиване в приятел само, защото не си носят разтвора за лещи в чантата. Контактните лещи изискват поддържането на много по-голяма хигиена от очилата, които просто трябва да забърсваме отвреме-навреме.

Същевременно се надига и един друг глас в защита на контактните лещи: "Ами какво правим с очилата, ако ни цапардосат с баскетболна топка в лицето, примерно?"... Ами, страдаме, разбира се! Безспорен факт е, че контактните лещи са много по-удобни за активно спортуващите натури, които не могат да се лишат от "увеличителни стъкла".

Само че тук се сблъскваме с един парадокс: да ти изкарат лещата от окото, ако те цапардосат право в него, е също толкова лесно – както по време на баскетболен мач, така и по време на спаринг. И изведнъж ставаш безпомощен. За съжаление, за хората с проблемно зрение неудобството в спорта е почти гарантирано и рискът е значителен, дори когато вниманието е повишено.

Затова... не увесвайте нос. Дали в двете ви красиви очи успешно ще се крият две лещи или ще поглеждате интелигентно зад чифт очила, е въпрос на лично предпочитание. Е, ако диоптърът ви е малък, може и да вземете очила, защото техните лупи са достатъчно фини и не загрозяват лицето, но...

Важното е да изберете по-комфортния вариант. Не забравяйте, че колкото повече помагате на зрението си с тези средства, толкова по-мързеливо става окото ви. Хубаво е то да се оставя "невъоръжено" понякога, за да се напряга да вижда самостоятелно (освен в случаите с много сериозни зрителни проблеми).

От не по-малко значение е хубавата почивка. Както сигурно сте забелязали – виждате много по-ясно рано сутрин, защото тогава очите ви са отпочинали.

И накрая, един съвет за най-младите – никога не се срамувайте да признаете, че не виждате добре. Премълчаването на този факт може да ви донесе много повече неудобства в бъдеще.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май