Как слънцето ви уморява

Как слънцето ви уморява

Слънцето има своите ползи – повишава настроението като увеличава хормона на щастието, снабдява тялото с витамин D и дава шанс за много външни забавни активности. Но в големи дози, то вреди не само на кожата, а на цялостния ви тонус.

Всички сме изпитвали на гърба си какво става като "прегорим" на плажа например, ала знаете ли защо слънцето толкова бързо ви пие силите и провокира умора?

Дехидратация

В жегите се потим много повече дори да нямаме физическа активност. С потта излизат и ценни витамини и минерали, както и електролити. Това от своя страна може да доведе до сгъстяване на кръвта, което пък кара сърцето да работи на по-високи обороти за да я изпомпа до мозъка.

Важно е в горещините да поемате много течности, по-малко кофеинови напитки, които водят до обезводняване и е пожелателно да хапвате повече плодове и зеленчуци не само заради високото съдържание на вода в тях, а и заради ценните им съставки.

Тялото работи на по-високи обороти

Тялото ви не спира да работи. Когато е студено, то се грижи да поддържате телесна температура, за да сте в кондиция. Същото е и когато е прекалено топло – тогава нонстоп охлажда, за да постигне оптималната телесна температура.

По-активни сте

Топлите дни събуждат желанието ви да сте по-дейни, да прекарвате повече време навън. А през почивката нямате търпение да подкарате джета или водните ски; да се разходите сред природата; да поритате с приятели или да хванете ракетата и т. н.

Всичко това заедно с жаркото слънце уморява организма по-бързо.

Природата цеди

По-чистият въздух, морският бриз, пясъкът, високите върхове, полето – природата действа като стимулант, но както имате въздух и енергия, така в 20 часа сте готови да се мушнете в леглото.

Това е така, защото слънцето потиска нивата на хормона на съня мелатонин и когато залезе изведнъж, той ви "удря" с пълна сила.

Освен това сред природата се будите по-рано и сте по-енергични от ранните часове, което допълнително повишава енергийния разход.

ключови думи:
вреда здраве слънце тонус

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли