Повечето от нас биха предпочели динята да нямаше толкова много семки, но всъщност те крият неочаквани ползи за организма. На външен вид изглеждат малки и невзрачни, но са заредени с витамини, минерали и протеин.
Оказва се, че динените семена помагат отлично в борбата с тези заболявания, за които е благоприятна и консумацията на самата диня. В семената се съдържат биологично активни вещества, повишаващи алкалността на урината, така че вредните соли, натрупващи се в бъбреците, се разтварят и се извеждат от организма. Динените семена имат диуретично и противовъзпалително действия, може да се приемат като допълнително средство при лечението на инфекции на пикочно-половата система.
Състав на динените семки
Пектин и хемицелулоза
Ползата на семената на динята за здравето се дължи на уникалния им състав. Те съдържат пектин, полезен във всяко направление, който се използва отдавна в хранителната промишленост и медицината. Веществото свързва и извежда от тялото изключително вредните пестициди, тежките метали и дори неутрализира последиците от радиация.
Употребата на продукти с пектин нормализира нивото на холестерол в кръвта, профилактика е срещу заболявания на задстомашната жлеза, черния дроб и стомашно-чревния тракт, както и срещу развитие на захарен диабет и затлъстяване.
В семената на сочния плод се съдържа и хемицелулоза, наричана още полуцелулоза. В нея има много полизахариди, които не се разтварят във вода. Тези вещества увеличават пречистващите свойства на семената.
Други елементи:
витамини: С, Е, от група В;
бета-каротин, полиненаситени мастни киселини;
минерали: цинк, селен, калий, магнезий, манган, желязо и други;
протеини: в около 100 грама динени семена се съдържат близо 30 грама протеин, което е 60% от дневната нужда на организма.
Ползата от състава на семената не е напълно изучена, но тази от маслото, получено от продукта, е добре позната. Въпреки че динята не е маслодайна култура, в нейните семки има масло (от 15 до 45%), наподобяващо характеристиките на бадемовото. Натуралното масло от динени семки е полезно за кожата и косата. То служи за хидратация и подобряване на структурата, а една от ценните му съставки е линоленовата киселина.
Лечебни свойства
В народната медицина семките на динята се ценят основно за това, че помагат на организма да извежда пикочната киселина, а това значи, че предотвратяват развитието на уролитиаза. В тях има много цинк и селен, което ги прави ценни за мъжете – по това приличат на тиквените и тези на пъпеша. Консумацията им поддържа здравето на простатата и нормалната полова функция, подобрява качеството на спермата. И още:
подобряват зрението и предпазват от очни заболявания;
притежават противогъбично действие;
помагат за справяне с акне, за зарастването на рани, изгаряния и ожулвания;
подобряват обмяната на веществата, като по този начин влияят благоприятно върху състоянието на кожата, косата и ноктите;
подобряват съня и успокояват нервната система;
характеризират се противоглистно действие, подобно на тиквените семена.
Как да консумираме динени семена
Сурови семена от диня. Можете да приемате семките сурови заедно с останалата част на динята
Печени динени семки. Рецептата за приготвяне на печени семена от диняе лесна за изпълнение – разстелете семената върху хартия за печене, поставена в тава. Сложете ги за 15 минути в загрята до 160°С фурна. Може да ги разбъркате от време на време за по-равномерно изпичане. По желание добавете малко олио и сол или дори лют пипер.
Кълнове от динени семена. Още по-полезен начин да консумирате динените семки е като ги оставите да покълнат. Така ще получите повече протеин и хранителни вещества. Накиснете семките във вода за около 12 часа, след което ги извадете и поставете в буркан. Измивайте семената 2 пъти дневно и до няколко дни да започнат да покълват.
Добави коментар