Внимание! Пазете черния дроб

Всеки модерен черен дроб има нужда от персонален асистент
Внимание! Пазете черния дроб

В 21-ви век цивилизацията може и да е в разцвета си, но поддържането на добро здраве понякога е доста трудно. Във времена, в които здравословното хранене е по-сложно от учебник по генетика и спортуването е част от имиджа, а не ежедневие, да си в добра форма е привилегия, която не се поддържа лесно.

Има доста стратегии за съхраняване на здравето, включително отвътре навън - чрез храненето. Неслучайно един от особено важните органи в тялото е черният дроб. Голяма част от храните и напитките, които приемаме, се преработват именно от него и това му отрежда ролята на своеобразен разпределител на "ресурси" към останалите компоненти в сложната система, наречена човешки организъм.

За съжаление, черният дроб има изключително натоварен график – занимава се с обработване на храна почти денонощно и не му остава никакво време за почивка. Дори и да се опита да сложи табелка "Връщам се след 20 минути!", вие ще му хвърлите я пикантна пържолка, удавена в мазнина, я някоя чаша домашна ракия, я парче торта. После може и да успеете да заспите, но той, миличкият, ще трябва да продължи да разфасова и да намира място на получените вещества...

Ако си въобразявате обаче, че черният дроб не се уморява, много се лъжете. Понякога толкова му писва, че му се иска да крещи, да напусне и да замине за Бали, на плаж. Но не може. Вместо това го кара през пръсти и тогава започват здравословните проблеми.

Спирането на храната определено не е решение, обаче малко помощ би се отразила добре на всеки съвременен черен дроб. А тази помощ може да дойде от подходящ препарат, който да подпомага работата на ценния орган и да облекчава неговата натовареност.

Пречистеният екстракт от соя, например, може да бъде прекрасен чернодробен "асистент", благодарение на факта, че съдържа лецитин - фосфолипид с незаменимо действие.

Самите фосфолипиди са жизненоважни за организмите – те поддържат структурната цялост на клетките. Тъй като са съставна част от мембраната на всяка клетка, имат доста основни функции: защитават я от външни влияния, участват в транспортните процеси вътре и извън нея, осигуряват течливост и гъвкавост на мембраната. Освен това обаче, фосфолипидите възстановяват нарушената функция на органа и спомагат за регенерирането на чернодробната тъкан.

Соевите фосфолипиди са идентични по химична структура и действие на произвежданите от човешкия черен дроб и могат да бъдат от голяма полза за работата му.

Самият соев лецитин пък намалява натрупването на мазнини във важния орган, подпомага изгарянето им и забавя синтеза на лош холестерол. Смята се още, че той оказва положително въздействие върху възстановяването на черния дроб при хронична злоупотреба със спиртни напитки и някои сериозни заболявания.

Още за неуморния вътрешен орган може да научите тук.

 *Материал от наш партньор

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май