Защо трябва да обикнете клековете?

Защото са трудни, но полезни!
Защо трябва да обикнете клековете?

Ако все още не сте ги включили в тренировъчната си програма, съветваме ви да ги приветствате възможно най-скоро. От гледна точка на суетата и при правилна техника, те ще ви позволят да се радвате на страхотни крака и дупе. От гледна точка на здравето: ползите са многобройни.

Клековете играят ключова роля в изграждането на сила и координация в долната част на тялото. Нещо повече - когато ги практикувате редовно, вие оформяте седалищните мускули и бедрата.

От друга страна клековете повишават подвижността в таза, в коленните и глезенните стави, както и гъвкавостта на бедрените сгъвачи. Звучи обещаващо, нали?

Разбира се, има хиляди вариации на клекове, които се препоръчват при различните нива на физическа подготовка на трениращия. Базовото упражнение, с което имаме намерение да ви запознаем сега, използва само тежестта на тялото за съпротивление.

Внимание: Сигурни сме, че не клякате за първи път в живота си, но ако го правите целенасочено едва сега, изпълнявайте движението контролирано, докато го усвоите добре. Нещо повече, препоръчваме ви да потърсите специалист, който да ви покаже правилната техника.

Когато свикнете, задължително усложнете клека с допълнителна тежест под формата на дъмбели или щанга. Така силата ви ще продължи да расте, като същевременно ще горите повече калории.

 

FitWell начало с клекове


Заемете изправен стоеж. Ходилата са плътно прилепнали на пода и са приблизително на широчината на раменете. Пръстите на краката сочат навън (под ъгъл от около 45 градуса).

Вдишайте дълбоко с корема и стегнете поясните мускули, което ще ви осигури допълнителна стабилност. Отпуснете ръцете до тялото.

Сега си представете, че зад себе си имате стол и че ужасно много искате да седнете на него. Започнете движението, като избутате максимално дупето назад. За да му помогнете да стигне до стола, ще ви се наложи да се сгънете и в коленете. Имайте предвид, че е препоръчително да спуснете таза под паралелна позиция на бедрата спрямо пода. За ползите от дълбоките клекове може да прочетете тук!

Първоначално можете да клякате като изпъвате ръцете напред. Ако предпочитате да направите движението по-трудно, сложете ги зад тила или ги вдигнете над главата. 

Ако в този момент телефонът звънне и трябва да отговорите, станете спокойно от въображаемия си стол като първо отново избутате дупето, но този път напред и изпънете краката. Ето това е!

Изпълнете колкото се може повече повторения за 60 секунди. Направете три серии, като почивате по 30 секунди между тях.

Успех! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май