Екологично ли е биологичното?

А биологично ли е екологичното?
Екологично ли е биологичното?

Биологичният продукт е от растителен или животински произход и е произведен по определени норми, което се удостоверява със сертификат. Биологичното производство изключва употребата на изкуствени добавки и генномодифицирани организми и предвижда специални изисквания за средата на отглеждане на продуктите. За него е характерно още поддържането на биологично разнообразие, съхраняването и подобряването на плодородието на почвата, хуманното отношение към животните и внимание към специфичните им поведенчески нужди.

Съгласно българското законодателство, понятията "биологичен" и "екологичен" означават едно и също нещо. От всичко, което знаем за биологичното производство, бихме могли да приемем, че има сериозни основания за подобно приравняване...

 

Каква е реалността?

Какво означава екологично производство? В един идеален свят, то би съхранявало във времето количеството и качеството на околната среда и ресурсите, от които зависи. Трябва да осигурява икономическа печалба и да подобрява качеството на живот и здравето на обществото и самите производители.

Как биологичното отговаря на подобни критерии?

  • Екологичното е дребномащабно. Осъществява се на възможно най-малка обработваема площ, където е възможно в един и същи момент да се отглеждат няколко различни вида култури и успоредно с това да се пасат животни. Един биологичен фермер не е ограничен в това отношение, тъй като мащабите на органичното производство не са предмет на законодателството.

  • Екологичното пести водата. Биологичното производство претендира за същото, но никъде в нормативната база не са установени конкретни изисквания за това. Екологичните и устойчиви практики включват неколкократното използване на една и съща вода за различни цели, засаждане на издръжливи на суша растения, използване на икономични системи за напояване.

  • Екологичното е енергийно ефективно. Голяма част от биологичните производители разчитат предимно на енергия от невъзобновими източници. Съществуват екологично ориентирани ферми, които нямат сертификат за биопроизводство, но добиват значителна част от необходимата си енергия от вятъра, водата и слънцето.

  • Екологичното в максимална степен ограничава вредните емисии. Замисляли ли сте се каква е реалната "емисионна" цена на това да си купите био-яйца от северозападна Унгария? На практика, закупувайки продукт от супермаркет или голяма търговска верига, независимо от това дали е био или не, вие допринасяте за замърсяването. Колкото по-къса е веригата на доставки на дадено изделие, толкова по-екологично ще е то при равни други условия.

  • Екологичното се предлага в еко-опаковка. Не са един или два биологичните продукти, които се предлагат на пазара в пластмасови опаковки. А пластмасата се произвежда от нефт, който е невъзобновим природен ресурс. Твърде малко са продуктите, пакетирани в стъкло или хартия, които са 100% рециклируеми.

  • Екологичното е полезно. Пластмасата не е. Не е полезен и био-чипсът, въпреки че вероятно е по-малко вреден от конвенционалния си аналог.

  • Екологичното е философия и начин на живот. Биологичното сертифициране със сигурност има своето значение, но не дава гаранции, че даден производител ще използва холистичен набор от еко-практики. В това число влизат т.нар. безхартийни офиси, насърчаване на алтернативни методи за транспорт и дистрибуция, грижа за хората, заети в дейността и извън нея. Биологично е нормативен термин, който придобива все повече и повече маркетингово значение. Множество са случаите, в които конвенционални производители се сертифицират за биологично производство с единствената цел да се възползват от пазарните възможности, които предоставя то. Истинската екология е личен избор, отиващ далеч отвъд начините за отглеждане и обработка на самите продукти и бизнеса с тях.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април