Управление на калориите за нефинансисти

За общото между финансовото и физическото благосъстояние
Управление на калориите за нефинансисти

Няма да крия от вас, че велосипедизмът може да бъде изключително скъп спорт. Когато си купих последното колело, голяма част от приятелите ми решиха, че съм получил някакъв четирицифрен бонус, наследство, или пък, че съм ограбил клон на банка в някой от по-малките градове. За съжаление, нито едно от трите не се беше случило. Просто бях спестявал средства, за да мога да си позволя лукса да карам хубав велосипед.

Няма да крия от вас, че поддържането на форма може да бъде изключително лесна задача. Все още има моменти, в които приятелите ми се удивляват как мога да унищожа несметни количества храна, в това число и всевъзможни десерти, и в същото време да си оставам слаб. Имало ли някаква тайна, която ми позволявала да върша подобни неща и да се измъквам безнаказано? Имало! Пестя калории, което ми позволява лукса да злоупотребявам, ако ми се прииска.

Ако се замислите, финансите и поддържането на форма имат доста общо помежду си. В личните финанси има, всичко на всичко, две основни цифри, които ни интересуват – приходи и разходи. Спестяването се случва в момента, в който приходите ви надвишават разходите. Това може да се случи по два начина:

  • Изкарвате повече пари, отколкото харчите

  • Харчите по-малко пари, отколкото изкарвате

За повечето хора първата опция изобщо не е опция, поради ред причини, сред които и все още буйстващата икономическа криза. За сметка на това, втората е приложима за абсолютно всички, които имат някакъв постоянен източник на доходи. Съществуват редица възможности за реализиране на икономии и всичко е въпрос на достатъчно желание и въображение.

В поддържането на форма ни интересуват същите цифри (енергийни приходи и енергийни разходи), с единствената разлика, че тук имаме за цел да харчим повече, отколкото получаваме. Тук пак имаме добре познатите два механизма, които са напълно осъществими за всеки, който е достатъчно мотивиран. Харченето е вашата физическа активност, а получаването е това, което правите с ножа и вилицата, лакомници такива!

Забележете, че в случая не е достатъчно просто да повишите енергоразхода си, а да го повишите до степен, в която той надвишава вашия приход. Много хора започват да тренират и се чудят защо не отслабват. Истината е, че тренирането може да допринесе за създаването на енергиен дефицит, но това не е задължително, особено ако си падате по хапването.

Същото е валидно по отношение и на рестрикцията. Това, че сте намалили приема си от 2 800 на 2 300 калории в никакъв случай не означава, че ще се стопите. Не и ако енергоразходът ви е 2 000.

Много от нас се хранят и харчат изключително несъзнателно. Затова често пъти се озовават в неизгодно състояние и им се струва, че хората, които правят скъпи покупки и слабите хора прилагат някакви специални трикове, които са едва ли не в сферата на незаконното и паранормалното.

За мен пестенето на калории се изразява в две много прости поведения:

  • През по-голямата част от времето се храня с качествени храни, за които съм установил, че ме засищат в максимална степен, без да допринасят за създаването на енергиен излишък. Всеки път, когато ми се прииска (което се случва на всяко едно от 10 или 15 хранения), ям буквално каквото и колкото пожелая. Защото съм чревоугодник и имам нужда от това, но най-вече, защото знам, че мога да си го позволя :)

  • Използвам всеки удобен случай, за да се движа. Освен тренировките, изповядвам и други елементарни и съвсем не магически форми на физическа активност, които вече съм споделял с вас тук и тук.

Това са същите две прости поведения, които ми позволяват да пестя и пари. И ако това не ви е достатъчно, ето ви още един практически приложим съвет от тип "с един камък – два заека": Носете си храна на работа. Така не само, че ще контролирате енергийния си прием според индивидуалните си потребности, но ще повлияете и върху финансовите си разходи по доста категоричен начин. Една проста сметка, за да не бъдем голословни:

Обяд, закупен навън = 5 – 10 лв

Домашно сготвен обяд = 2 – 4 лв

Реализирани спестявания = 3 – 6 лв

Реализирани спестявания за работен месец = 66 – 132 лв

Реализирани спестявания за една година = Доволно скъп велосипед!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април