От двете страни на масата: Цветослава и Николай

Той е лъв по зодия и в храненето, а тя набляга основно на зеленчуци и плодове
От двете страни на масата: Цветослава и Николай

Не е станало още дори 12 часа, но ние сме нетърпеливи да представим новите си гости. От двете страни на масата този път са Николай и Цветослава. Ники е виден месоядец, който държи изключително много на хранителния си режим. 

Цвете пък от десетилетие е обърнала гръб на месото и този избор я кара да се чувства повече от добре. Ето какво ни споделиха за себе си днешните ни герои: 

*** 

Кои сте вие и какво най-често можем да открием в чинията ви?

Николай: Aз съм си аз, за пред хората съм Николай. А в чинията ми винаги можете да намерите месо, понякога с гарнитура, но месото е задължително. Мога да ям само месо и хляб, но избягвам. Само сутрин няма да намерите месни продукти, тогава предпочитам нещо сладко.

Цветослава: Казвам се Цветослава. Занимавам се с изкуство и съм ко-режисьор и ко-продуцент на филма "BORN EQUAL" за равноправието на хомо-, би- и транс-сексуалните хора. Арт-директор съм на пиесата "Белини и Султанът", която се играе в Ню Йорк.

Храня се основно със зеленчуци, плодове, ядки, различни видове варива и покълнали кълнове, семена киноа, гъби; които в различните си комбинации приемат формата на салати, супи, дипове, ястия на фурна, десерти. Храненето ми се променя според сезона. От няколко месеца насам ям предимно веганска храна, от време на време хапвам мед, рядко яйца и още по-рядко млечни продукти. Не търся заместители на месото като сейтан и темпе, рядко ям тофу.

За мой късмет, любимият ми човек има същото отношение и разбиране към храната, той е двигателят да минем към основно веганска храна. И за двама ни е важно храната ни да е свежа, разнообразна и вкусно приготвена.

Цвете, започваме днешния "разпит" от теб. Кажи ни: от колко време си вегетарианка и защо избра безмесен хранителен режим?

Ц: От 10 години. Основната причина за мен бе осъзнаването на избора, предвид обстоятелствата на съвременния живот. Станах вегетарианка по етични съображения и защото искам да бъда здрава, докато съм жива. В момента 30% от континенталната площ на планетата ни се използва за животновъдство, горите се изсичат за пасища, а броят на населението ни непрекъснато расте. За добиването на 1 кг месо отиват 12 килограма зърно и между 300 и 600 литра вода, за мен е нелогично да подкрепям това.

Посланието, което хранителната индустрия разбира най-бързо и ясно, е това за кои храни даваме най-много пари.

Да вземем за пример нутриентите, които остарялата хранителна пирамида ни казва, че могат да се набавят само от животински продукти. Откъде ги набавят животните? Не е необходимо да ям убити токсични животни, смесени с отпадъците на няколко индустрии; предпочитам да си набавя истински хранителни вещества от истинския източник, а това е растителната храна.

Добре, де, как компенсираш липсата на нутриенти в менюто си, ако смяташ, че има такава?

Ц: Зная, че нямам липса на нутриенти. Храня се съзнателно и се старая храната ми да е разнообразна и на вкус, и на хранителни вещества.  

Ники, ти кога откри любовта към месото?

Н: От момента на раждането си. Както се казва - "в кръвта ми е". Винаги (за щастие или късмет, не знам точно) е имало месо на масата, така че не знам друго положение. Всякакви постни манджи са били игнорирани в семейството ми.

Колко време най-дълго сте били разделени с месото и как ти се отрази това?

Н: Само за няколко часа, хахаха. Спомням си, че като малък майка беше решила, че ще се пости и на първия обяд имаше само постни ястия. Няколко часа по-късно, аз вече си правех сандвичи със салам. Не мога просто.

Знаеш, към хранителния режим на такива като теб има много критики, било то на морална, екологична или здравословна основа. Как реагираш на тях?

Н: Критики? Никой не ми е казал в лицето някаква критика за това какво точно и как да го ям. Чел съм по темата и мога да кажа на всичките диетолози, екологично хранещи се и разни такива да... Човек не е застанал на върха на хранителната верига, защото е ял зеленчуци. Аз съм човек, Homo Sapiens, бозайник, вид животно. Не мисля, че отричането на точно това ни качество може да ни доведе до следващото стъпало.

Имаш ли приятели вегетарианци/вегани и как се разбираш с тях?

Н: Малко са, честно казано, но се разбирам, да. Защо различният им от моя режим на хранене трябва да е някакъв повод да не се разбирам? Не е ли това вече расизъм?

Цвете, теб дразнят ли те негативни коментари относно храненето ти и как, като цяло, понасяш критиките към вегетарианската си същност? Имаш ли месоядни приятели и разбираш ли се с тях?

Ц: Не съм чувала негативни коментари, възможно е да е, защото живея в Ню Йорк, на хората тук това не им прави впечатление. Ако чуя негативен коментар, за мен ще е ясно, че авторът му не е наясно за какво говори.

Била съм свидетел на дебати дали човек е роден да яде месо. Човешките зъби са естествено пригодени за растителна храна, както и чревният ни тракт. Започнем ли да се интересуваме, разбираме и кое провокира появата на повечето вътрешни и хронични болести.

Но най-добре е да интервюирате и по-възрастни хора, които са били вегетарианци поне 20 години. Обикновено, няма особена разлика в здравето на двете групи хора, докато са по-млади. Да живеем и стареем здрави е това, към което би било добре да се стремим. Не бива да сме равнодушни, че понастоящем броя на годините ни е пропорционален на парите, с които храним фармацевтичната индустрия. Здравето е дългосрочна инвестиция.

Отношението към вегетарианството и веганството се променя в положителна насока, без значение дали някой прави негативни коментари. През последните години броят на вегетарианските места за хранене тук нарасна значително, търсенето определено е повишено.

Например, тук са доста популярни т.нар. "Food trucks", камиони за бързо хранене, оборудвани с мини-кухня, които правят основния си оборот в обедните часове. Те трябва да имат специален лиценз и спират на определени места, така че като излезеш от работа на обяд, имаш избор от 4-5 камиона с различни менюта. Любимият ми избор за обяд е от камион с веганска храна, който, съдейки по опашката от чакащи клиенти и онлайн отзиви, е не само най-добрата веганска и вегетарианска опция на колела, но е и гласуван за камиона с най-вкусната храна в Ню Йорк вече две поредни години, като 85% от отзивите са от месояди.

Това дава много информация за приоритетите ни. Наскоро си купувах обяд от там и докато чаках да получа поръчката си, поне трима-четирима души от чакащите на опашката (от над 50 човека) коментираха, че те дори не са вегетарианци, но храната е толкова вкусна. Болшинството от клиентите там изглеждаха на възраст от около 20 до около 40 години. Останалите Food trucks в района надуваха музика и разпространяваха флайъри с промоции и въпреки това нямаха нито един клиент, поне в продължение на няколкото минути, в които бях там.

Разбира се, успехът на бизнеса на този веган е отделен случай, но е действителен случай и се радвам, че го има и съм убедена, че в бъдеще ще има повече като него. Разказвам това, за да разсея идеите на хора, които обобщават, че веганската храна е скучна и не може да генерира доходи. Може, и още как. Зависи КАК се приготвя.

Иначе, да, имам месоядни приятели. Когато ходим на домашно парти, някои от тях понякога предварително ни питат "а вас с какво да ви храним?" Ние винаги носим ястие, което сме приготвили вкъщи, за всички. Интересно как винаги първо се изяжда храната, донесена от нас.  Гледат на нея като на деликатес или на нещо, което надали ще имат шанс да ядат скоро, и така се случва всеки път. Учудват се, че е вкусно. Повечето ни месоядни приятели са ни споменавали, че искат да пробват да бъдат вегетарианци.

А как ти се отразява вегетарианството в здравословно отношение - преди и след като го стартира?

Ц: Основните разлики при мен след като станах вегетарианка и намалих млечните продукти бяха: повишена енергия, подобрена имунна система (усещам по това, че рядко хващам настинки), добър сън. Съзнателно избирам и в повечето дни планирам предварително какво ще ям, според сезона.

Има и вегетарианци, чиято основна храна са тестени продукти, картофи, бял ориз, пържени храни, ежедневно ядат млечни продукти и сладкиши и тук-там свеж плод и зеленчук. Ако четете тези редове в момента, моля, знайте, че от вегетарианец до вегетарианец понякога има Вселенска разлика.

Ники, според теб месоядството има ли здравословни предимства?

Н: Всяка храна, чийто прием е балансиран, има своите предимства. Когато естественият баланс се промени, това не е здравословно. Може да отнеме поколения, но дисбалансът ще се прояви. Ако седем милиона години месоядство не са доказали положителните си черти и здравословността си, не знам какво по сериозно да измисля.

Правите ли си изследвания, за да сте сигурни, че не си вредите с хранителните си режими?

Н: Не. А трябва, но това е обща черта на българина. Ние отиваме на лекар само когато ножът опре до кокала (ето, че и народната приказка е за месоядството).

Ц: Да, веднъж годишно. Последните изследвания бяха перфектни. Веднага казах на близките си хора и на някои колеги, които са изразявали загриженост дали начинът ми на хранене е здравословен. Едно е да им кажеш, че се чувстваш супер, друго е да покажеш на неверниците резултатите си черно на бяло :)

Имам колеги, които страдат от диабет, високо кръвно, мигрени, алергии, болки в бъбреците, ставите и какво ли още не, ядат храни с месо всеки ден и после ме питат дали аз съм сигурна, че се храня здравословно. Тъжно е, че са изградили стена в съзнанието си - вярват, че начинът им на хранене има малко общо със здравето им, че тези проблеми са предимно генетични или пряко свързани с възрастта и поглъщат хапчетата като рутинна част от ежедневието си. Това е нещо, което ми е трудно да наблюдавам безгласно, и все пак трябва да го правя. Ако ме попитат, мога само да споделя моя опит и каквото зная, макар да не съм лекар; и мога да се надявам, че може би след време ще помислят върху алтернативите.

Опитвате ли се да налагате хранителните си навици на другите?

Н: Разбира се, това ми е в характера, аз съм зодия "лъв", все пак. Предполагам, този факт разяснява всичко.

Ц: Съвсем не. Човек трябва сам да направи осъзнат и информиран избор. В днешно време не можем да твърдим, че нямаме достъп до информация по темата. Въпросът е да осъзнаем, че имаме избор. Когато ме питат - тогава споделям.

Ако можех да променя нещо, свързано с навици, то би било свързано с училищната система. Според мен, трябва да се преподава науката за здравословното хранене, не просто да се спомене в час по биология. Колкото по-рано се започне, толкова по-добре. Не е достатъчно да кажем на децата, че е добре да ядат свежи плодове и зеленчуци, трябва да обясним защо. Науката за здравето започва от храната. Не говоря за това да се налага един или друг начин на хранене, а да има диалог: какви нутриенти приемаме, откъде ги набавяме и защо е важно да имаме биологично чисти храни. Вместо да говорим основно за навиците, които ни убиват, нека обясним на новите човеци кое ни прави здрави.

Какво бихте ни сготвили, ако ей сега ви дойдем на гости?

Н: Почти всичко, което пожелаете, стига да го готвят из местните ресторанти.

Ц: Kиноа с домати, чушки, маслини, авокадо, магданоз, зелен лук, настърган джинджифилов корен и морков и подправена със сока на мандарини. Най-вкусната храна е тази, приготвена с любов. 

1000218личен архив

Както се досещате, интересните разговори тепърва предстоят. Станете ни приятели във фейсбук, ако искате да научавате за най-новите ни интервюта първи. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април