Отслабване с въглехидрати???

Две дами твърдят, че диетата с въглехидрати е страхотна. Но ние ви предлагаме първо да я проучите с едно на ум
Отслабване с въглехидрати???

Най-важното

Съдържание на резистентно нишесте в някои храни:

Зелен банан – 12,5 гр

Зрял банан – 4,7 гр

Суров овес – 4,6 гр

Бял боб – 3,8 гр

Сварена леща – 3,4 гр

Сварени и охладени картофи – 3,2 гр

Сварен нахут – 2,1 гр

Пълнозърнеста паста – 2 гр

Бяла паста, сварена и охладена – 1,9 гр

Бъбрековиден боб – 1,8 гр

Картоф, сварен с обелката – 1,8 гр

Сварен кафяв ориз – 1,7 гр

Варен шарен боб – 1,6 гр

Замразен грах – 1,6 гр

Варен черен боб – 1,5 гр

Сварено просо – 1,5 гр

Картоф, запечен с обелката – 1,4 гр

Ръжен хляб (една филия) – 1,3 гр

Сварена полента – 1 гр

Картофен чипс – 1 гр

Корнфлейкс (25 гр) – 0,9 гр

Ръжен хляб (една филия) – 0,9 гр

Грухана пшеница – 0,9 гр

Ръжени бисквити (две) – 0,6 гр

Черен хляб (една филия) – 0,3 гр

Новата програма за отслабване, за която ще ви разкажем, обещава бързо, но дългосрочно отърваване от нежеланите килограми. Тя навярно ще предизвика възторг у противниците на нисковъглехидратната диета, но, за да бъдем честни, трябва да признаем, че този план за отслабване е не по-малко строг.

Диетата е разработена от небезизвестната редакторка на списание Health Елън Кунс, и диетоложката Франсис Ларджман-Рот. Двете американки излагат подробно разсъжденията си в книгата The Carb Lover’s Diet, която вече се радва на изключителна популярност в САЩ и Обединеното кралство.

Авторките вярват, че лишаването от въглехидрати е не само мъчително и неестествено за организма, но и също толкова неефективно за отслабването в дългосрочен план. Дамите излизат на война срещу най-популярните режими от типа на Аткинс и протеиновия на Дюкан и се позовават на изследвания, които изтъкват въглехидратите като неделима част от здравословната диета. Но тук не става въпрос за какви да е въглехидрати, а за такива, съдържащи устойчиво нишесте. То влиза в състава на храни като бананите, овеса и боба и е наречено така, защото не се асимилира от тялото.

Редица проучвания показват, че устойчивото нишесте се придвижва през храносмилателната система при минимално усвояване от организма. Неслучайно е прието за трета разновидност на фибрите – действието му до голяма степен се препокрива с това на така популярните разтворими и неразтворими влакнини.

Смята се още, че устойчивото нишесте кара черния дроб да преминава в режим на изгаряне на мазнините, но това не е всичко. В същото време то стимулира метаболизма и отделянето на хормони, контролиращи чувството на ситост. Последното означава, че ако консумирате храни с резистентно нишесте в състава им, ще се чувствате сити по-дълго време.

Всички тези научни факти използват в книгата си Кунс и Ларджман-Рот. Те прилагат и инструкции за ежедневния прием на списък от суперхрани и твърдят, че, при стриктно спазване, е гарантирано отслабване с 1 до 3 килограма за седмица. Според нас обаче това се дължи по-скоро на калорийната рестрикция (допустимото дневно количество калории е 1200), отколкото на свръхсвойствата на резистентното нишесте.

Въпросната диетична теория може да се окаже ефективна за мнозина, но само един от недостатъците й е, че проповядва ограничаване от калории, без които физически активните хора не биха могли да си набавят нужната енергия. Дори да приемем, че не всички хора спортуват ежедневно, трябва да имаме предвид, че нуждата на всеки човек от калории е индивидуална в зависимост от пола, възрастта, теглото и височината му. В този смисъл, зададеният ежедневен прием на калории може би няма да е приложим за всеки, който иска да се подложи на тази диета, тъй като тя не задава конкретни количества, съобразени със споменатите фактори.

Новосъздаденият хранителен режим стриктно ограничава и приема на доста протеини от животински произход, които са жизнено важни за изграждане на всички тъкани в тялото, като залага единствено на протеиновото съдържание в плодовете и зеленчуците.

Накрая възниква и още един въпрос – възможно ли е подобна ударна диета да не ви обрече на глад? Количествата препоръчвана дневна консумация на въглехидрати е твърде малка, за да ни накара да се чувстваме наистина сити (въпреки съдържанието на резистентно нишесте). Нека не забравяме, че внезапното преминаване от един тип хранителни навици към друг подлага тялото и психиката на огромен стрес. Това е най-малко желаният резултат, който в никакъв случай не е здравословен.

В диетата фигурират и препоръчани в разумно количество храни като чипс и пълнозърнеста паста. Но яденето на подобен род храни често води до пристрастяване и е въпрос на силна воля наистина да им устоим, щом веднъж си позволим да ги консумираме.

Дали тези суперхрани ще окажат супер въздействието си върху вас? Ще продължим да ви запознаваме с въглехидратната диета, като опишем свойствата на "звездните въглехидрати". Ще ви представим също основните правила на хранителен режим и рецепти, включени в The Carb Lover’s Diet, за да можете сами да прецените дали това е вашата диета или напротив.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май