Храната е нашето най-добро лекарство, но може да се превърне и в отрова, ако посегнем към неправилните храни. От изключително значение е да има баланс по отношение на храненето и правилна
нагласа към нея. Храната ни е необходима, за да живеем и да разполагаме с енергия, а не живеем, за да се храним!
Именно по този начин можем да си спестим по-голяма част от най-неприятните заболявания на съвремието като
рак, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и загуба на паметта.
Шведски учени са разработили диетична програма, благодарение на която можем да се радваме на отлично здраве и най-вече да забавим процеса на стареене.
Thinkstock/Guliver
Най-голямото шведско списание за здраве Må Bra публикува наскоро резултатите от изследванията проведени от изследователите от Functional Food Science Center в Лунд. Тяхното проучване показва, че
правилно подбраната храна може да предотврати много заболявания, както и цялостния начин на живот, който се води в ежедневието.
"В рамките само на 4 седмици с добре подбран хранителен режим можете да намалите холестерола, кръвното налягане, да се справите с възпалението и да намалите риска от пълното запушване на
кръвоносните съдове”, казва Inger Björck, професор по хранене и една от учените, които стоят зад диетата, която забавя процеса на стареене.
Диетата се състои от храни, които стабилизират кръвната захар, потискат възпаленията в организма и стимулират чревната флора.
Комбинацията от тези храни има благотворен ефект върху тялото. Няма драматични промени в ястията, напротив – става въпрос за обикновена, дори простичка храна богата на фибри, които са с нисък
гликемичен индекс и високо съдържание на антиоксиданти. Това може да е достатъчно, за да се намали риска от заболявания като
диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.
Храните с нисък гликемичен индекс:
Разтворимите фибри, открити в плодове, горски плодове,
зеленчуци, овес, ечемик, амарант, киноа, млечен протеин, натурален ябълков оцет,
цейлонска канела, бобови
култури.
Понижаващи холестерола храни:
Растителни стероли, намиращи се в натуралните масла,
ядки, семена, зърнени продукти, зеленчуци, плодове, бадеми, разтворими фибри, бобови култури, зърнени продукти.
Антиоксиданти:
Суперхрани и подправки, боровинки,
акай, годжи бери и други дребни
плодове,
водорасли.
Пълнозърнести храни:
Овес, ечемик, просо, фибри от бобови култури.
Пребиотици и пробиотици:
Млечно-кисели бактерии, които се намират в някои плодове и напитки от домашно кисело мляко, разтворими фибри.
Омега-3 мастни киселини:
Рибено масло, масло от крил, рапично масло, ленено масло и други натурални студено пресовани масла.
Добави коментар