Да ядем ли по 6 пъти дневно?

А по 10?
Да ядем ли по 6 пъти дневно?

Нали знаете, че е полезно да се яде често и по малко? Това е чудесно! Работата е там, че не винаги е така. Случаите, в които е така, не са достатъчни, за да бъде установено подобно златно правило.

 

Защо?

Оригиналната идея зад това правило е, че тялото ви изразходва калории, за да храносмила. Следователно, колкото по-често караме тялото да храносмила малки порции храна, толкова по-висок ще е енергоразходът ни. Оттам и ние ще сме по-слаби.

При хората, които имат отличен метаболизъм и/или се подлагат на големи физически натоварвания, тази система работи добре. Проблемът е, че средностатистическият случай не е такъв. Честите хранения предизвикват често покачване на кръвната захар (и секреция на инсулин в отговор на това). Заради постоянното постъпване на захар от кръвта е по-малко вероятно тялото да се обърне към подкожните мазнини за енергия. Освен това, честите инсулинови пикове през деня значително увеличават вероятността от резки пристъпи на глад, които не са желателни.

Ако сте бодибилдър, който цели значителен калориен излишък за покачване на мускулна маса, ако тренирате изключително интензивно, ако имате стабилна кръвна захар и отлична инсулинова чувствителност, подобен стил на хранене вероятно би бил подходящ за вас. Ако не сте нито едно от изброените, но тази система ви помага да постигате целите си, продължавайте на всяка цена.

 

За останалите от нас, 6 хранения дневно са по-скоро ненужни или дори контрапродуктивни. Още повече, ритъмът ни на живот не винаги позволява да се храним по часовник с предварително планиран брой менюта. За щастие отлични резултати са постижими с с добър хранителен режим и 3 - 4 сядания на масата дневно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май