Въпросният студент няма как да знае, но, когато бяхме на неговата възраст, доста често хапвахме зелена салата. Особено през пролетта. Вечерята и малката ни стая редовно бяха оцветени в зелено :)
Бързаме да успокоим "горкото на мама", че в постоянното хапване на маруля в действителност няма нищо нередно. Защото зелено листният зеленчук е наистина безкрайно полезен. Очевидно тайно сме усещали това.
Да започнем оттам, че в 100 грама продукт се съдържат само 15 калории. Така че любимката ни е отличен помощник в отслабването. Също така тя може да се похвали с добро съдържание на бета-каротин, магнезий, фосфор, витамин C и витамин K.
Точно така: това не е всичко. В зелената салата наблюдателният студент може да открие още желязо, фолиева киселина, тиамин и калий.
Овкусена с малко зехтин (макар и лукс в студентската кухня), щипка сол и оцет, пролетната красавица ще ви пренесе в кулинарните облаци на щастието. Ако добавите и няколко твърдо сварени
яйца вътре... Мммм, супер!
Единственият проблем е, че предлаганата на пазара маруля често е с високо съдържание на нитрати.
Все пак ужасно се надяваме бъдещият висшист да има супербаба, която да се грижи в градината винаги (или поне през пролетта) да присъства въпросният зеленчук.
А вие? Какво е/беше вашето редовно студентско меню?
Добави коментар