Във форма и без диета

Повече принципи, по-малко ограничения
Във форма и без диета

Едва ли има спор по въпроса, че легендарният ключ към палатката на елегантността се крие в храната. Това винаги е било факт или поне е факт от 1863 година, когато английският гробар Уилям Бантинг издава своя памфлет "Писмо за затлъстяването" (Letter on Corpulence). В него той описва един режим, който му е помогнал изключително много в борбата с излишното тегло. Става дума за четири хранения дневно, състоящи се от месо, зеленолистни зеленчуци, плодове и сухо вино. Изключват се захарта (и сладкото, като цяло), нишестето, бирата, млякото и маслото. Този нисковъглехидратна и нискокалорийна схема е популярна и до днес и се смята за основоположник на това, което навремето са наричали "бантване", а сега зовем "диета".

Да, ако искаш да отслабнеш, то ще трябва да "минеш на диета". Или поне така твърдят запознати. Проблемът с диетите  (в смисъла, който повечето хора влагат в понятието) е, че те са временно решение на един проблем, който е по-скоро перманентен. Т.е. една диета работи точно дотогава, докогато я спазвате, а след това създава предпоставки за къде по-бавно, къде по-бързо завръщане или дори подминаване на изходното положение. Освен това рестриктивният й характер може да бъде емоционално и психически изтощителен, да доведе до хормонални проблеми и, изобщо, да ви навреди.

776322inm.comАко изглеждате така, значи е време за действиеЕто защо ние тук сме привърженици не толкова на диетирането, колкото на спазването на няколко елементарни наглед принципа, които времето и науката са доказали като ефективни не само за поддържането на оптимална фигура, но и за подхранването на едно отлично здравословно състояние. Ето ги и тях:

  • Подобно на господин Бантинг, ограничете консумацията на сладки неща (с изключение на плодовете) и рафинирани въглехидрати. Това не означава да се откажете от тях, означава да ги ядете по изключение и с определен повод. И не, скуката не е повод.

  • Яжте по три пъти дневно. Опитайте се да имате едно хранене преди обяда. Да, това значи да закусвате, ако ви е посилно.

  • Консумирайте протеин и зеленчуци под някаква форма на всяко хранене. Стремете се протеинът да е от животински произход, а зеленчуците да са с по-високо съдържание на фибри и вода и по-ниско съдържание на нишесте (т.е. калории).

  • Избягвайте растителните мазнини (с изключение на зехтин и кокосово масло) и особено хидрогенираните такива.

  • Направете всичко по силите си храната, която ядете, да е домашно отгледана и домашно сготвена. Неделята е прекрасен ден за пазаруване и приготвяне на по-голямата част от седмичното ви меню.

  • 776324inm.comХубава храна. Съвсем сериозно!Приветствайте храни без марки и опаковки, които имат само една съставка. Яйцето има съдържание яйце. Истинското сирене има съдържание мляко. Месото има съдържание... сещате се.

  • Хранете се на маса. По възможност не пред телевизор или компютър.

  • Не яжте по много. Освен ако баба ви не е наблизо.

  • Постарайте се да си лягате колкото се може по-рано вечер и да си осигурявате минимум 7 часа нощен сън (в тъмно и хладно помещение).

  • Водата е единствената ви задължителна напитка. Допустими са чаят и кафето. Истинското кафе има вкус на кафе, а не на карамел, ванилия, лешник или синьо сирене с карамфил и шафран. Невероятно, но факт.

  • Алкохолът... ох, алкохолът е враг на метаболизма. Направете каквото е нужно, така че да не приемате повече от 4 единици алкохол (3 за дамите) на ежедневна база. Единица алкохол се смята като умножите милилитрите питие по алкохолното съдържание и разделите произведението на 1 000. Например, една стандартна бутилка светла бира от 4,5% е 2,25 единици (4,5*500/1 000).

  • Използвайте всяка възможност да стоите прави. Разхождайте се.

  • Кантарът няма да ви каже как изглеждате. Предпочитайте огледалото. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април