Внимание: вегетарианец на пълно работно време!

Важно е да намерите подходящи заместители на месото
Внимание: вегетарианец на пълно работно време!

Не си мислете, че ще оспорваме избора ви на хранителен режим, нито любовта ви към животните. Просто ще ви обърнем специално внимание на основните грешки, които допускат някои хора в решението си да се откажат трайно от приема на месо:

Не търсят негови заместители

А трябва. Протеинът в месото ви помага да поддържате мускулна маса и да се чувствате здрави и силни.

За да разберете от колко грама протеин имате нужда на ден, може да разделите теглото си на две. В случай, че приемате по-малко от необходимото количество, ще се наложи да си го набавяте по друг начин.

Добре е да знаете, че грахът и киноато са едни от малкото източници на пълноценен растителен протеин. В 100 гр. грах, например, се съдържат около 11 гр. протеин, а в 100 гр. киноа – около 4 гр. протеин. За сравнение: в червеното месо това количество варива до 30 грама. (Още любопитна информация за киноа може да намерите тук!)

В крайна сметка злоупотребяват с неподходящи заместители

Това, че яденето ви не съдържа месо, не означава, че имате право да хапвате каквото си поискате. Тоест, имате, но едва ли ще се придържате към здравословното, ако го направите.

Чипсът, бисквитите и пържените картофи са подчертано "вегетариански", но също така са и добре наблъскани с калории и наситени мазнини. Фактът, че сте вегетарианци ви дава още една добра причина да се грижите за здравето си и да се храните пълноценно, а не обратното. Нали?

И накрая: за "фалшивите" заместители на месо

Днес предлагането на храна е достатъчно разнообразно, което означава, че може да откриете редица "вегетариански форми" на месо. Някъде биха ви направили дори вегетариански дюнер, а до колко е вегетариански ви оставяме да прецените сами.

За съжаление, голяма част от имитиращите месо изделия са хипер преработени и наблъскани с консерванти и нитрати. В случай, че искате да сте сигурни, че се храните здравословно, свикнете да си приготвяте "фалшивите" кюфтета сами от соева кайма, например.

Така ще знаете от къде идват и какво точно има в тях.

Вегетарианци или не, съветваме ви да се храните разумно и да не пренебрегвате нуждите на тялото си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май