Вместо детокс диета...

... няколко добри правила, които ще подобрят настроението на стомаха ви
Вместо детокс диета...

Масова детоксикация! Това сполетя планетата на диетиращите през последните години. Подтикнати от личния пример на редица известни личности, много хора решиха дефинитивно и завинаги да се отърват от токсините в организма си. И по този начин да се справят с проблемите с килограмите.

Как? Като се подложат на стриктни, подчертано течни и садистично ограничени в приема на калории, диети. Чиито резултати, в крайна сметка, често се оказват със съмнителен срок на годност и качество.

Наред с феновете си обаче, детокс диетите си спечелиха и много критици. Един от тях е младият американски диетолог д-р Майкъл Русел.

"Те са абсолютна загуба на време", категоричен е известният специалист. "Нещо повече: в зависимост от продължителността и степента на рестрикция, въпросните режими даже могат да навредят на здравето.

А най-големият проблем е, че концепцията им е доста съмнителна и неясна. Детокс създателите всъщност не могат да обяснят как точно се случва премахването на токсини в тялото ?!?", допълва той.

Майкъл дори си прави личен експеримент, събирайки на едно място многоуважавани фитнес експерти, подкрепящи идеята за тоталното пречистване. Целта на д-р Русел е да получи от треньорите реално доказателство на прокламирания от тях факт, че лимонът наистина съдейства за пречистване на черния дроб: "Не можаха да ми дадат такова" , шегува се експертът.

Самият той никога няма да препоръча на клиентите си детокс диета. А ще ги накара веднага да обърнат внимание на няколко важни неща:

Храносмилане

"Стомахът си има собствена нервна система. За да се чувстваме физически и емоционално добре, трябва да решим първо неговите "психически" и физически проблеми", убеден е Майкъл.

И съветва клиентите си да проведат малко разследване – да проучат кои храни "дразнят" стомаха им и смущават храносмилателните процеси в него. След като разберат това, следва да премахнат въпросните продукти от менюто си.

И, логично, да ги заменят с храни, богати на пробиотици и ензими, които да активират процесите, протичащи в стомашно-чревния тракт. 

Метаболизъм

Според Майкъл, мастните клетки са единственото място в човешкото тяло, където се извършва освобождаване на токсини. Това става след изгаряне на мазнините в тях.

"Ако искате да съживите метаболизма си, не се фокусирайте единствено върху ограничаване на калориите. Преди всичко заложете на редовна спортна дейност, поне по 5 часа в седмицата.

Упражненията, избрани от вас, трябва да бъдат интензивни и натоварващи, за да принудят метаболизма да работи на високи обороти", казва още той.

Майкъл препоръчва на своите клиенти и да "скъсат" с любовта си към кафето, защото кофеинът има потенциал да наруши качеството на съня. А добрата почивка през нощта е от съществено значение за нормалната обмяна на веществата. Както и за регулиране на хормоналния баланс.

Д-р Русел  моли всички диетиращи да не се вманиачават по детоксикиращите режими: "Опитайте се да се пречистите с тези прости правила. Те ще осигурят здраве и спокойствие на стомаха ви, а като бонус: ще ви помогнат по здравословен път да свалите излишни килограми", завършва той.

Ние пък апелираме: не се вманиачвайте по никой режим. Хранете се с любов и грижа към себе си, осигурявайки си необходимите за тялото нутриенти.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май