Разполагам с цял набор от глупости, които върша в кухнята, но една от любимите ми е да забравя да извадя маслото да се размекне на стайна температура преди приготвянето на сладко тесто. Някои ще ви кажат, че това не е болка за умиране и ще го хвърлят да се втечни на котлона за секунди. Обръгнали сладкари като Сладкишницата обаче ще ви обяснят, че по-неразумно от това би било единствено да използвате маргарин, вместо масло.
Неслучайно рецептите за печива изрично споменават меко, а не разтопено масло. В единия случай получавате прекрасно, пухкаво тесто, а във втория... нека просто кажем, че никой достоен пекар не би се гордял с произведението си във втория случай.
И така, как да размекнем тестото в случай на спешност?
-
Пребийте го! С точилката! Поставете необходимото ви количество между два листа хартия за печене и бухайте смело!
-
Нарежете го на малки кубчета и го оставете на топло. Така значително ще редуцирате времето за размекване.
-
Накиснете го в топла вода. Момент! Не пропускайте преди това да го запечатате в найлонова торбичка.
-
Седнете на него и почвайте да го мътите! Добре, де, просто си го пъхнете в джоба и се размотайте из къщата за пет минути в преследване на алтернативни домакински предизвикателства.
Добави коментар