Кулинарен трик: Съхранете свежестта на салатата

С помощта на хавлиена кърпа, кухненска хартия, тениска или каквото ви се струва най-приемливо
Кулинарен трик: Съхранете свежестта на салатата

Времето на салатите настъпи и пазарските сергии придобиха подчертано зелен облик. Какво по-хубаво от това? Може би времето на истинските домати, но напоследък имам неприятното чувство, че то все повече се измества към края на лятото. Ето защо за момента ще трябва да се порадваме на салатите... и да изтъкнем някои техни недостатъци.

Първият е сравнително високата им нитратност. С него донякъде можем да се преборим чрез щателното измиване на листата и накисването им във вода, както и последващото им центрофугиране.

Вторият е склонността им да се развалят за отрицателно време, дори и в хладилник. Той е особено досаден, защото ми прецаква схемата "Всяка неделя", за която вече съм споделял с вас. Вкратце тя се изразява в извършването на всички основни дейности по закупуване и приготвяне на храна в неделя. Така през цялата следваща седмица съм максимално свободен да правя други ползотворни и приятни работи. Всичко това е много хубаво, но стане ли дума за зелена салата, вече не е. Защото дори и да си напазаруваш n на брой чудесни представителя на въпросния зеленчук, вероятността те да изкарат до края на седмицата е минимална.

Ето защо едно малко откритие, направено днес, ме накара да тържествувам на офисния си стол и впоследствие на клавиатурата, върху която потропвам в момента. То се случи на кулинарния блог The Kitchn и отзивите от него изглеждат достатъчно положителни, за да си позволя да го споделя с вас, преди да съм го изпробвал лично.

Първите стъпки от него включват нарязване/накъсване на листата и споменатите вече от мен хубаво измиване и центрофугиране. Ето тук идва и нестандартната част. От The Kitchn съветват готовите парченца да бъдат разстлани на чиста хавлиена кърпа за няколко часа, за да изсъхнат още по-добре. След изтичането на това време, следва навиване на кърпата на руло барабар с листата, пристягане на двата й края с ластици и полагането й на подходящо място в хладилника. При нужда от готова за овкусяване салата кърпата се изважда и се размотава до освобождаването на желаното от потребителя количество. Следва обратно навиване и прибиране в хладилника. Цялата процедура може да се повтаря до изчерпване на запасите или в рамките на една седмица.

The Kitchn

Идеята на тази привидно странна практика е да се абсорбира излишната влага от листата и да се ограничи директния контакт между тях. Много от коментиралите споделят, че са изпробвали нейни вариации с кухненска хартия, тениска, ленена кърпа и др., които също са много успешни. На мен лично хартиената опция ми се струва най-приемлива, тъй като идеята за хавлия, търкаляща се в хладилника, малко ме смущава.

The Kitchn

Току-що получих информация, че на пазара Красно село продават по 3 салати за левче! Не е неделя, но смятам да направя компромис, защото спешно се нуждая от тестов материал...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 29.04.2012 | 16:24
    Че по колко салати трябва да купим че да не можем да ги изядем за 2 дни. 4 салати за 2 вечери на 4-членно семейство е съвсем нормално нещо. Предполагам че този съвет е за хора които живеят сами.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май