Картофената яхния е сред любимите ми селски манджи, която се приготвя бързо, а е изключително вкусна.
Постна е, така че е подходяща и за вегани. Необходими са ви вкусни картофи, моркови, лук и червена чушка. Също така важно условие е да се получи вкусна гозба е да имате домашно стерилизирани
домати, които ще са запазили сладостта си и няма да дадат кисела нотка на яхнията.
В случай, че не разполагате с такива, добавете 1 чаена лъжичка кафява захар след като снемете гозбата от котлона. Именно тогава добавете черния пипер, чесъна и нарязаната връзка магданоз.
Препоръчвам ви да я приготвяте на слаб огън, за да се получи ефект на задушаване, а не толкова на варене.
Необходими продукти:
Thinkstock/Guliver
1 килограм картофи
3 моркова
2 червени чушки
3 скилидки чесън
2 глави кромид лук
1 буркан стерилизирани домати
сол
черен пипер
червен пипер
1 връзка магданоз
зехтин или олио от семки на грозде
Сложете в дълбока тенджера малко мазнина на дъното и нарежете на купчета предварително обелените картофи. Захлупете тенджерата и оставете да се задушат на тих огън за 5-6 минути. След което
добавете червения пипер и енергично объркайте за 1-2 секунди. Долейте 1/2 чаена чаша вода и добавете морковите, 2 глави лук и чушките. Оставете да къкри на тих огън. Отхлупете тенджерата и добавете
доматите. Оставете за още 15 минути, след което снемете от котлона и прибавете нарязания на ситно чесън, черен пипер и магданоз. Сервирайте със сезонна салата.
Добави коментар