Домашна марина за пукани люти чушлета

Вкусни и полезни
Домашна марина за пукани люти чушлета

Лютите чушки са отлично допълнение към всяка гозба, супа, а и дори салата през дългите и студени есенно-зимни дни. Лично аз не пропускам да седна на масата без да си взема поне една пукана люта чушка, която ми носи наслада, а и в същото време сгрява тялото и душата ми.

Обикновено купувам сурови силно люти чушки около 100-200 грама пукам ги и им приготвям марината, която влиза в отлична употреба и когато консумираме вкъщи леща или друг вид супа, на която би подхождало леко киселия и парлив вкус.

Ето и любимата ми рецепта, която приготвям поне веднъж седмично. Изключително икономична е от гледна точка на времето, защото имате пукани чушки потопени в марина буквално за 10-15 минути.

Необходими продукти:

1587130Thinkstock/Guliver

100-200 грама люти зелени чушки
1 равна чаена лъжичка кафява захар
1 равна чаена лъжичка хималайска сол
3 скилидки чесън
1-2 дафинови листа
100 милилитра домашен ябълков оцет
5-6 супени лъжици студено пресован зехтин
20-30 милилитра вода
1 шепа сушен копър

Измийте чушлетата и направете с върна на ножа дупки в тях преди да ги сложите в тигана на котлона да се изпекат. През това време сварете малко вода и в дълбока купа сложете захарта, солта и дафиновия лист. След като водата заври я добавете в купата, така че солта и захарта напълно да се разтворят, а дафиновият лист да пусне своя аромат. След около 2-3 минути извадете дафиновия лист и добавете домашния оцет, нарязания на ситно чесън, зехтина и сушения копър и разбъркайте. При пълната готовност на чушките ги поставяйте една по една в маринатата, като се стремите дръжките да останат на повърхността, така че да са удобни за взимане. Най-накрая с пластично фолио ги покрийте, за да се задушат.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември