Виното често съдържа повече отколкото подозирате

Размисли за елексира на живота
Виното често съдържа повече отколкото подозирате

Най-важното

1570710

Тонове мастило се е изписало за здравословните ползи от редовната консумация на чаша вино.

Сигурна съм, че сте чели и знаете за антиоксидантите съдържащите се в напитката на боговете, но едва ли сте се замисляли колко труд, усилия, познания и опит са необходими, за да може да се насладите на ароматите, вкусовите качества и уникалните за здравето ползи.

Всичко това е сбор от компоненти, за да приемете на финала един истински и качествен продукт.

1612031Thinkstock/Guliver

Тази статия е породена от посещението ми в "Аграрна аптека", за да купя тор за цветята, които отглеждам вкъщи. С изненада открих колко много хора са там обаче, за да си купят аромат за направата на ”вино”. На видно място в магазина се кипреха малки пластмасови бутилчици наподобяващи тези с етерични масла, на които гордо са написани аромат с дъх на мерло, каберне совиньон и всички останали сортове вина, които познавате.

Именно това ме накара да се замисля какво в действителност се намира в бутилките, които така широко се предлагат по пазарите на България с голям надпис – Домашно вино.

Подозирам, че със сигурност е домашно, но не отлежало в бъчва, а нещо като комбинация между вода, боя, спирт и есенция с дъх на мерло.

Не съм чужда и на идеята, че дори и сред стъклените бутилки може с отпушването на корковата тапа, да не се крие ферментирал гроздов сок, а коктейл от химикали, които по-скоро са опасни, отколкото полезни за нашето здраве. И тук не става въпрос само за стабилизатори. Не можем и да не се замислим как се отнасяме към земята, която ражда гроздето и какви препарати се използват за тях, защото в крайна сметка от това зависи и какъв ще е крайния продукт, когато си отворим бутилката с вино вкъщи.

В България има традиции във винопроизводството и добре, че броя на съвестните производители не е никак малък, защото на фона на евтиното и боядисано вино нещата не биха изглеждали никак розови.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май