Химия на любимите аромати. Първа част

Някои съединения миришат по-добре от други
Химия на любимите аромати. Първа част

Независимо дали ви харесва или не, заобикалящият ни свят е изграден от химия и тази химия проявява склонността да понамирисва. И дали ще разпознаете пикантния аромат като сирене или продължително носени чорапи, е чисто и просто въпрос на субективна преценка, защото често на молекулно ниво драстична разлика между тях не съществува. Сега естествено бих могъл да продължа да ви занимавам с някои интересни съединения като индол, скатол и кадаверин, но би било подло да ви лиша от удоволствието да ги откриете сами.

Нека просто приемем, че днес ароматната монета е паднала с приятната си страна нагоре и обонятелните ни изживявания ще бъдат изцяло положителни. Може би именно затова тази сутрин попаднах на една публикация в блога Scinerds, която доста добре илюстрира структурните формули на някои от по-хубавите аромати, които често галят носовете ни.

931510ScinerdsЕтил фенилацетат

Ароматът му най-често се описва като меден, с какаови нотки. В естествен вид се намира в меда, какаото, сакето и чая. В индустрията се използва за ароматизиране на медовини, сайдер и други. Комбинира се добре с аромат на праскова, кайсия, масло, какао, шери, ванилия, тютюн. Казват, че съединението може да се използва като прекурсор за производството на метамфетамин, но в тази област не съм експерт...

931509Scinerds

Ментол

Дори и да не знаете, интуицията ви подсказва за какво иде реч. Може да се добива синтетично или по естествен път от мента, например. Има местно упойващо действие и доста успешно се справя с някои раздразнения, като това на гърлото, например. Освен това е интересен от гледна точка на свойството си да създава измамното усещане за студ. Повече по този въпрос съм писал в ето този материал.

931506ScinerdsИзоевгенол

Изоевгенолът е фенилпропаноид, но това не е толкова важно, колкото фактът, че той се съдържа в разни ароматни растения като канела, подправката карамфил и иланг-иланг. Ароматът му може да се определи като пикантен и най-близък до този на карамфила.

Използва се в парфюмерията и производството на много слънцезащитни продукти, препарати за привличане на насекоми, аналгетици, биоциди и антисептици. Намира приложение като стабилизатор за различни пластмаси и гуми и като суровина при синтеза на...

931507ScinerdsВанилин

За първи път е изолиран през 1858 година от Теодор Гобли чрез изпаряването на ванилов екстракт. Малко по-късно двама немски учени се досещат, че могат да го синтезират от изоевгенол и до края на ХІХ век светът вече си го произвежда в изобилие.

Освен във ванилията, ванилин се намира и в орхидеята Leptotes bicolor, както и в смолата на китайския червен бор. В доста по-малки концентрации допринася за формирането на ароматния профил на зехтина, маслото, малината и личито. Често отлежаването в дъбови бъчви обогатява с ванилин някои спиртни напитки, вина и оцети.

931508ScinerdsЦинамалдехид

Представлява 90% от есенциалното масло, което се добива от кората на канеленото дърво. Много добре знаете на какво мирише. Използва се за ароматизиране на дъвки, сладоледи, напитки и всякакви други сладки неща.

Намира доста успешно приложение в земеделието като фунгицид, инсектицид и дори отблъсква набезите на животни като котки и кучета. Има антимикробни свойства, а напоследък се твърди, че забавя развитието на раковите клетки. Освен това спира корозионните процеси при стоманата... какво повече?

Повече ще има в продължението, за чието излизане ще разберете първи, ако ни станете фенове във фейсбук.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април