Ядеш ли за последно, яж като за последно

Какво си поръчват осъдените на смърт
Ядеш ли за последно, яж като за последно

В България смъртното наказание е премахнато от 10 декември 1998 година. То е забранено и в целия Европейски съюз с Хартата на основните права. Но 60% от световното население живее в държави (сред тях Китай, Индия, САЩ и Индонезия), в които престъпници се екзекутират и до днес.

В много от тези страни все още съществува и обичаят на последното ястие. Възникването му се дължи на вярването, че храненето е особено символичен социален акт (какъвто наистина е). Считало се е, че приемайки последно ястие, осъденият засвидетелства прошка на екзекутора, на съдията и на свидетелите. По този начин изпълнителите на присъдата са си гарантирали и това, че духът на престъпника няма да се върне и да ги преследва. Негласно суеверие е било, че колкото по-отбрани са сервираните храни и напитки, толкова по-благосклонен ще бъде и осъденият към екзекуторите си.

Защо този обичай се е запазил и до днес е спорна тема, но по-интересното е, че резултатите от неговото практикуване представляват сериозен научен интерес. В августовския брой на списанието Апетит беше публикувано едно изследване, което заключи: когато хората ядат за последно, те ядат като за последно. Това е моят прочит на заключението разбира се.

inm.comРъководен от Брайън Уансинк, екип изследователи от Университета в Корнел анализира предсмъртните блюда на 247 затворника, екзекутирани между 2002 и 2006 година. 21% от тях са отказали да приемат последно ястие, а много незначителна част са поръчали храна с енергийна стойност под 200 калории. За останалите осъдени сметката е следната: средностатистическият енергиен прием се равнява на 2 750 калории, идващи предимно от протеин и мазнини. Най-често поръчваните храни се класифицират от учените както следва: месо (83,9%), пържено (67,9%), десерти (66,3%), газирани напитки (60,0%). Интересно е наблюдението, че няма експлицитни запитвания за модерни "здравословни" алтернативи като "йогурт, тофу или вегетарианско меню".

За моя най-голяма изненада (и зле прикрита радост) открих, че в Уикипедия има доста подробна информация за желанията на много известни американски престъпници. Знам, че изпитвате нездраво любопитство, затова ще ви дам някои от по-интересните примери:

  • Гари Карл Симънс Младши: двойна порция пица с гъби, лук, люти чушки и салам; нормална порция пица с три вида сирена, маслини, чушка, домат, чесън и италиански колбас; 10 пакета от по 220 гр пармезан, 10 опаковки от по 240 мл ранч дресинг; една фамилна опаковка царевичен чипс с вкус на сирене, 220 гр млечен сос за чипса, 100 гр люти чушки, два големи ягодови шейка, 2 чаши кола от по 600 мл, една голяма порция пържени картофи с допълнително кетчуп и майонеза и два половинлитрови ягодови сладоледа. Изял е около половината от всичкото това.

  • Рейни Бетей: пържено пиле, свински пържоли, картофено пюре, кисели краставички, царевичен хляб, лимонов пай и сладолед.

  • inm.com

    Денис Уейн Бегуел: Пържола алангле със сос А1, пържени пилешки бутчета и гърди, ребра на скара, пържени картофи, лучени кръгчета, бекон, бъркани яйца с лук, домати, салата с ранч дресинг, два хамбургера, прасковен пай, мляко, кафе, студено кафе със захар.

  • Лорънс Ръсел Брюър: две пържени пилешки пържоли с грейви и лук, чийзбургер с тройна порция бекон и гарнитура, омлет с телешка кайма, сирене, домати, чушки и люти чушки, голяма купа пържена бамя с кетчуп, половин килограм месо на скара с половин бял хляб, три фахити (месо и зеленчуци, увити в царевична питка), една пица с месо, един литър ванилов сладолед и фъдж с фъстъчено масло с натрошени фъстъци. Поръчката е изпълнена, но Брюър отказва да я приеме със забележката, че щатът Тексас трябва да престане да изпълнява предсмъртните желания на престъпници като него.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май