Сладка независимост

С няколко лесни правила
Сладка независимост

Да си купиш кола. Да построиш собствен дом. Сам да произвеждаш храната, която консумираш. Ето на това му се казва свобода на избора! Но какво все пак е сладката независимост и постижима ли е тя в свят на постоянни захарни изкушения?!?

Замислихме се сериозно по този въпрос, когато тази сутрин с удоволствие комбинирахме кафето си с няколко захарчета + два лешникови трюфела. За да бъдем честни, ще си признаем веднага, че трудно можем да си представим съществуването без "сладко".

Предполагаме, че много хора споделят съдбата ни. Лошото обаче е, че прекомерната консумация на захар е доста опасно явление, което може да доведе до редица неприятни за здравето последици като инсулинова резистентност и вследствие - до диабет, както и до остеопороза, нарушена структура на ДНК и т.н.

Оказва се, че контролът над захарта е от изключително значение за правилното функциониране на организма. За наше щастие, съвсем наскоро попаднахме на няколко добри, "анти-захарни" съвета на американския специалист Шери Пагото.

Според него, скъсването и с тази зависимост, както с всяка друга, трудно може да се стане изведнъж. Даже изобщо не е препоръчително да се извършва по този начин. Обратното. Шери споделя мнението, че намаляването приема на въглехидрати трябва да става бавно и постепенно. На съзнателно обмислени етапи.

Ако и вие имате проблем със сладкото, може би тези тактики ще ви помогнат да се справите с него: 

Да се върнем на кафето. Ако предположим, че "пиете" повече захар, отколкото кафе, значи е време да преминете на значително по-горчива консумация. За тази цел, вместо три, започнете да слагате в чашата си две захарчета, например.

Да, много е вероятно, в началото поне, тази комбинация да не ви прави особено добро впечатление. Но след 2-3 седмици ще свикнете с нея и съвсем няма да обръщате внимание на вкуса й.

После сами ще пожелаете да направите следващата крачка - да минете на едно захарче. А накрая неусетно и безболезнено ще стигнете дотам да пиете кафето си чисто. Както е най-добре. И най-събуждащо.

Така и с газираните напитки. По същия разумен, бавен и последователен начин можете да замените любимите си разхладителни питиета с... вода.

Винаги слагайте в чашата си с прозрачна течност резен лимон и усещането за свежест ще е двойно по-силно.

Забележка: алкохолните коктейли често са порядъчно наблъскани със захар. Избягвайте ги по възможност.

По-малко трюфели. Даже не е необходимо всеки път да се "подслаждате" след хранене. Опитайте се да намалите до минимум консумацията на десерти през деня ... Ще се уверите, че те не променят особено ситуацията, така или иначе.

Всичко казано дотук може да ви звучи по-скоро като садистично ограничаване, а не като независимост... Но не сте прави. Защото колкото по-сигурно и дефинитивно скъсате с любовта си към захарта, толкова по-спокойни и свободни ще се чувствате. И по-здрави, разбира се.

А накрая нека ви предложим още един начин за контрол над сладкишите – този.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май