Ще ми открадне ли лятото добрата форма?

Зависи как сте я постигнали :)
Ще ми открадне ли лятото добрата форма?

Искате ли задружно да си признаем, че лятото е едновременно най-подходящият и най-неподходящият сезон за физическа активност? Подходящ, защото времето е разкошно, денят е дълъг, имаме достъп до много повече качествена храна, а силното слънце ни превръща в ходещи фабрики за витамин D.

Неподходящ, защото животът навън ви желае повече от всякога, фестивалите се ринат с лопата и напитките се леят изобилно. И няма сила на този свят, която да ви убеди, че отпуската е правилният момент да хукнете да търчите като гламави или пък системно да вдигате нещо по-тежко от добре изпотена чаша с вариращо алкохолно съдържание.

Ето как се стига дотам, че резултатите от всички усилия, които сме положили да се постегнем за лятото, постепенно започват да избледняват и дори може да се стигне до пълното им заличаване към края на сезона. Което всъщност много зависи от начина, по който сте тренирали, за да постигнете въпросните резултати.

В подкрепа на това твърдение, в братски Тайван, съвсем наскоро беше проведено изследване, което сравнява два типа тренировъчни програми и техния ефект върху композицията на тялото и атлетическите умения. Участниците в него са разделени на три групи: контролна (която лентяйства), "фитнесари" /Ф/ (които тренират с тежести и машини 3 пъти седмично) и "бегачи" /Б/ (които тичат, също 3 пъти седмично).

Експериментът трае 24 седмици или близо половин година. След изтичането на този период, и двете трениращи групи демонстрират подобрен аеробен капацитет (Ф – 12%, Б – 17%) и повишена сила в долната част на тялото. Нарастването на силата в горната част на тялото и мускулната маса е значително по-високо при фитнесарите обаче. Още повече, че промяната в пропорциите между мускулите и пасивното тегло при бегачите се дължи не толкова на хипертрофия, колкото на по-сериозното изгаряне на подкожни мазнини. Вследствие на тичането, същите дори са загубили известно количество мускули.

Още по-интересно става, когато и двете групи са инструктирани да спрат да тренират за следващите 24 седмици. В края на периода, Б категорично се завръщат в положението, от което са тръгнали. Ф губят издръжливостта си, но пък запазват част от резултатите по отношение на сила и мускулна маса.

Истина е, че добрата форма може да означава различни неща за различните хора. За вас може да е важно да сте по-издръжливи на дълги разстояния и да горите мазнини (но и мускули) основно чрез физическа активност, а не чрез диета. В такъв случай тичането (както и другите видове монотонно кардио) може да бъде добро решение. Имайте предвид обаче, че ако не сте достатъчно постоянни, тези резултати ще отшумят и твърде бързо ще се завърнете в изходна позиция.

Тренирането със съпротивление, от друга страна, е доказан начин за изграждането на сила, която е в основата на много други атлетически качества, и мускулна маса, олицетворяваща хубавото тяло за много от нас. Тези характеристики имат склонността да бъдат доста упорити в условията на лятно бездействие и освен това се завръщат сравнително бързо при възобновяване на физическа активност. Това означава, че те дори могат да бъдат поддържани относително непокътнати, ако разполагате с ентусиазма да тренирате веднъж на всеки 5-7 дни. Ако ли пък не, септември скоро пак ще бъде май :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май