За да не оставате без дъх...

Дишайте правилно в тренировката
За да не оставате без дъх...

Ако не ме лъжат очите и терморецепторите, си имаме пролет на хоризонта, дами и господа! И съдейки по сърбежа в дланите и ходилата, май е крайно време някой да направи първото си сериозно планинско велосипедиране за тази година... или да се прегледа за гъбички? Не, уверен съм, че е порив за каране!

Значи, имам си пролет, имам си порив, имам си колело, разполагам с планина в непосредствена близост и знам как да ги използвам. Ето това е класически пример за правене на сметки в отсъствието на пословичния кръчмар. Не, че има опасност пролетта изведнъж да я хване шубето и да вземе да не дойде. По-скоро рискувам в ентусиазма си да напиша един куп чекове, които тялото ми не е в състояние да осребри. С други думи, да остана без дъх и да се опитам да си изкашлям сърцето на средата на маршрута.

Липсата на специфична издръжливост е проблем, с който много велолюбители се сблъскват не само след по-продължителен период на бездействие, но и по принцип. Готиното е, че тази кондиция сравнително бързо може да бъде възстановена (или създадена) с тренировки и каране. Кофтито е, когато се опитваме да я изградим върху нестабилни основи.

И друг път сме засягали въпроса за неправилното дишане и за начините, по които то може да съсипе този иначе прекрасен живот. Ако тогава не сте ни послушали, то сега е крайно време да го направите, защото за следващия експеримент ще ви е нужно да можете да дишате по правилния начин. Само по себе си това е дело, което ще ви позволи да подобрите респираторната си издръжливост, без да си помръднете пръста. Усвоите ли веднъж въпросното умение, впоследствие ще можете да го инкорпорирате в кондиционните си сесии, за да го доразвиете в условия на физическо натоварване.

Целта ми с настоящата статия е да ви спестя умуването и да ви дам една готова идея за тренировка, която включва диафрагмено дишане и чудесното движение суинг. Схемата е проста, но коварна:

Fitwell.bgИзберете дъмбел, с който можете да направите само едно бицепсово сгъване. Направете по 1 суинг с всяка ръка и оставете тежестта на земята. Поемете 1 дълбока глътка въздух през носа и издишайте (това не означава, че не дишате по време на движението, естествено). Веднага след това направете по 2 суинга с всяка ръка и починете в рамките на две глътки въздух. Следват по 3 суинга и 3 вдишвания, и така, докато не приключите с по 10 повторения на ръка и 10 вдишвания.

На пръв поглед звучи забавно и вероятно ще е така докъм петото стъпало от схемата. След това допускам, че ще ви се прище да пръхтите неконтролируемо през устата и носа едновременно, псувайки. Не трябва да се поддавате на това изкушение. Вместо това се концентрирайте върху дъха си и се стремете да се придържате към позволения ви брой вдишвания. Колкото по-дълбоко и контролирано ги осъществите, толкова повече време ще имате за почивка, имайте предвид.

inm.comС времето ще установите, че започвате да се задъхвате чак към края на "стълбата" и ще дойде момент, в който ще я привършвате почти неусетно. Тогава е препоръчително да усложните малко нещата, като започнете да намалявате броя вдишвания, които ви се полагат след всяко стъпало. Например, след седмото стъпало фиксирайте глътките въздух на 7 и останете с тях до края на тренировката. По-нататък слезте още малко надолу, като след шесто стъпало ограничите вдишванията си на 6. След това бихте могли да продължите в същия дух или да увеличите използваната тежест.

Знам, че ще ме мразите, но искам да ви кажа, че го правя за ваше добро. Имайте предвид, че разполагате с има-няма 8 месеца, през които да се насладите на качествено планинско велосипедиране. Затова е добра идея да направите всичко по силите си, за да ги изживеете пълноценно.

Желая ви приятно и безпрепятствено дишане нагоре :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май