Грешки в тренировката с фитнес топка

Не са фатални, ама защо да ги допускате?
Грешки в тренировката с фитнес топка

Няма безгрешни хора. И това е... чудесно. Защото провалите (особено когато са осъзнати) ни развиват. Помагат ни да прогресираме. Учат ни на различни неща. Така че не се страхувайте от тях – те са ваши другари, а не врагове.

Има такива обаче, които спокойно бихте могли да си спестите :) Като няколко особено чести грешки в тренировката с фитнес топка, например... 

Знаете ли, че размерът на швейцарската любимка има значение за успеха на тип-топ сесията ви? 

Всъщност, големината на фитнес атрибута е първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато ви хрумне да спортувате с него. На пазара се предлагат много модели с различен диаметър. Как да разберете коя топка е за вас? Ето така: 

  • Ако сте високи около 150 см, вземете такава с малък диаметър (най-скромният обикновено е 45 см)
  • Ако сте пораснали повече - до 160 см, ще ви трябва по-голяма обаче (с диаметър поне 50 см)
  • Ако сте имали късмета да се източите съвсем (около и над 170 см), изберете гумена сфера с диаметър 60-75 см 

За да сте сигурни, че сте направили правилния избор пък, може да се доверите на един бърз тест. Седнете удобно върху топката. Ако краката ви до коленете образуват приблизително ъгъл 90 градуса с бедрата и дупето, значи всичко е наред.

inm.com

Другото важно нещо е "швейцарката" да бъде максимално надута. В противен случай, създава предпоставки за неправилна техника и дори – за контузии.

Чувствате се леко несигурни в балансирането върху топката? Това е нормално. Идеята на повечето упражнения върху нея е именно да тестват способността ви да пазите равновесие, като ви карат да напрягате мускулите на тялото и най-вече – коремните. Обаче...

Ако сте прекалено нестабилни и се клатите като току-що излюпени патета, значи отново има проблем. Може би просто не изпълнявате движенията, както трябва? Съветът ни е да се консултирате с някой инструктор или приятел-фитнес-разбирач, който ще ви обясни защо не ви се получават нещата и да ви върне чувството за баланс.

inm

Важно: преди да използвате допълнителни тежести в тренировката си (дъмбели, медицинска топка или други подобни атрибути), бъдете сигурни, че сте способни да изпълнявате всяко упражнение с перфектна техника. Иначе казано, прогресирайте в сесията си с фитнес топка интелигентно и винаги с оглед на безопасността си :)

А сега да преминем към същинската тренировка! Тук, тук и тук открийте няколко чудесни движения :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май