По-брутални лицеви опори за по-брутални резултати

Ако искате да напредвате, ще ви е необходимо въображение
По-брутални лицеви опори за по-брутални резултати

Сократ ли беше казал, че колкото повече научава, толкова повече разбира, че нищо не знае? Браво на него! Това ще взема най-накрая да си го татуирам на челото. Апропо, горе-долу по същото време Лао Дзъ е споменал, че колкото повече знаеш, толкова по-малко разбираш, но това е една друга история.

След като ви извисих на философска вълна, възнамерявам рязко да ви принизя с помощта на един похват от физическото възпитание. Той се нарича "лицева опора" и за него сме си говорили толкова много, че съвсем скоро няма да знаем абсолютно нищо по темата. В случая важното е да помним как се прави, за да можем в известна степен да надградим върху наличните познанията относно техниката на изпълнение.

Никога няма да се уморя да повтарям, че колкото по-"несериозно" ви се струва въпросното упражнение, толкова по-голяма е вероятността да не се възползвате на 100% от потенциала му. Всъщност, убеден съм, че лицевата опора и нейните вариации са напълно достатъчни за изграждането на адекватна поясна стабилност, мускулна маса и сила за голяма част от несъстезателно трениращите.

Неосъзнатият проблем на повечето хора с настоящото движение се крие в неспособността да го изпълняват правилно, гарнирана с незнанието по отношение на начините за неговото брутализиране. "Брутализиране" само по себе си е достатъчно красноречиво понятие, но за всеки случай ще уточня, че в него влагам изнамирането на елегантни начини за генериране на повече мускулно напрежение. Тоест, това е еквивалентът на добавянето на допълнителни дискове към щангата при упражненията с външно съпротивление. Тук обаче няма да са ви нужни нито тежести, нито ластици, нито вериги. Дори няма да ви се налага да променяте геометрията на самото движение. Не, и повечето бройки не са задължителни. Трябва ви само повечко въображение и сравнително добър мускулен контрол.

Колаж: FitWell.bgЗастанете в изходна позиция за класическа лицева опора и си представете следното: Земната повърхност, на която се намирате, е лист хартия и вие се опитвате да го разкъсате, осъществявайки силен натиск с дланите си и завъртайки ги настрани. Разбира се, на практика пръстите на ръцете ви продължават да сочат напред, но опитът за ротация ангажира горната част на тялото в много по голяма степен, като по този начин вие:

  • упражнявате повече сила

  • активирате повече мускули, тоест тренирате по-голям процент от тялото си

  • си гарантирате по-добра и безопасна техника на изпълнение

Може ли да се желае нещо повече? Всъщност, може! Ако си представите, че между бедрата ви е поставена метална топка, която трябва да смачкате, ще постигнете сходен ефект и от кръста надолу.

В комбинация със стягането на корема и седалищните мускули (което е задължително!), тези тактики ще ви научат да генерирате напрежение по протежение на цялото тяло. Това не е добра новина за тези от вас, които са свикнали да помпат по 40 небрежни лицеви опори в серия, но със сигурност ще зарадва онези, които искат да свършат нещо максимално ползотворно за минимално тренировъчно време.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май