Черен... чесън?

Най-обикновен бял, ама ферментирал
Черен... чесън?

Не знам за вас, но аз напоследък съм на вълна екзотични храни. Редовно попадам в странни състояния, по време на които изпитвам силна нужда от интересни и забавни продукти в менюто. 

Така, докато търсех следващата изненада в чинията, съвсем случайно разбрах, че има черен чесън, представете си! Зърнах го само на снимка, но вече съм отчаяно влюбена в него и страшно бих се радвала, ако получа възможността да го опитам един ден. Нещо повече, разтърсих се да разбера повече за произхода му.

Оказа се, че смуглият герой е със затвърдена репутация на суперхрана. Да прибавя още, че редица готвачи по света го използват заради сладкия му вкус и специфична, по-жилава, текстура. Твърди се, че някои правят от него дори сладолед. 

Интересното е, че сладурът е съвсем обикновен чесън, ама под прикритие :) Уникалната карамелена шарка на скилидките му е резултат от продължителен процес, при който чесънът се оставя да ферментира при определена температура и влажност.

Въпросната техника е разработена от някой си Скот Ким, който започва своите чеснови експерименти още през 2004 година, докато е в Южна Корея.

След няколко неуспешни експеримента мистър Ким най-накрая получава желания продукт. Малко по-късно пък създава в Калифорния компания под името Black Garlicспециализирана в производството и разпространението на екзотичния лютивко. 

inm.comКъм днешна дата, черният рицар започва да набира сериозна популярност и в САЩ.

Посредством различни кулинарни предавания и прочее инициативи, мургавият симпатяга все по-усилено започва да се използва и във Великобритания и има свои фенове дори в Австралия. Но, като цяло, все още е слабо познат в Европа.

Говори се обаче, че, сравнен с обикновения чесън и макар че се произвежда от него, притежава доста повече хранителни достойнства. И най-вече: бил двойно по-голям източник на антиоксиданти. Мхм. Дали е така... Можем само да гадаем =)

Все пак, признавам си, с удоволствие бих го опитала. Струва ми се, че ще е много по-вкусен, въпреки неугледния си външен вид. А при добро желание, може да пробвам да си го произведа сама в домашни условия.

Между другото, нека ви попитам: вие обичате ли чесън и какви кулинарни приложения му намирате? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май