Приятели на есента: крушите

Мммм! Вкусни и полезни
Приятели на есента: крушите

Факт. Есента мирише на узрели, сочни, ароматни... круши. Абсолютно готови да бъдат изядени на мига. Но почакайте! Нека първо ги похвалим и после – похапнем.

Да започнем оттам, че крушата е вид дърво от знатното семейство Розоцветни. Смята се, че то започва да се отглежда за първи път в Античността. А според някои сведения – даже в праисторическия период :)

Освен дълга и любопитна история обаче, плодовете му могат да се похвалят и със сериозна хранителна автобиография, в която комуникационните умения този път не са най-важните :)

А най-вече тези:

Подобно на ябълките, тумбестите симпатяги са добре екипирани с витамин C. Тоест, редовната им консумация подсилва имунитета и подава ръка на съпротивителните сили на организма.

Двата плода обаче си приличат по още нещо – по съдържанието на пектин, който може да бъде открит предимно в зелените круши. След консумация с въглехидрати пектинът се свързва с тях и предотвратява покачване на инсулина в кръвта. А това води до стабилни нива на кръвна захар и възможност за контрол над глада.

Редовен обитател в крушите е и витамин К, който, както знаете, предпазва от кръвни съсиреци и съдейства за оформяне на здрава и силна костна система.

В големите дружки на есента има още фосфор, мед, цинк, желязо и калций. Бонус: съдържат йод, който е много необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Освен това, в крушите могат да бъдат открити и няколко органични киселини, между които ябълчена, лимонена и оксалова.

И на последно място нека ви обърнем внимание на тяхната скромна калоричност – в 100 грама продукт се съдържат само около 50 калории. А в някои сортове, като Азиатската круша, например, даже има по-малко – само 40 :) Е, въпросният вид не е толков сладък, колкото бихме искали, но също е много вкусен.

След всички хубави новини, които чухте в тази прекрасна сутрин, смятаме, че не ви остава нищо друго освен да заложите на доволна косумация на круши ;) Защото освен есенни, те могат да станат и ваши много добри приятели.

А междувременно, хвърлете поглед на тази много готина рецепта!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май