Има ли амфетамини в яйцата?

Поне мъничко, така?
Има ли амфетамини в яйцата?

Прехвърлям си аз мейнстрийм здравословните четива в интернет и какво да видя? Daily Mail съветват драгите читатели да закусват яйца, защото протеинът в тях ще им помогне да запазят тонуса и бодростта си през работния ден. Като виден любител на тази храна задълбавам в статията, за да науча повече по въпроса. Още повече, че всячески приветствам новата вълна от настроения, снемащи от яйцата мрачния ореол на причинители на инфаркти, рак, малоумие, средни, клонящи към тежки, телесни повреди и т.н. И какво узнавам?

Ново, новеничко, изследване разглежда ефекта от хранителните вещества върху мозъка и предполага, че аминокиселините в яйчните белтъци активират мозъчните клетки в хипоталамуса, отговорни за поддържането ни в активен режим и стимулират секрецията на естествения стимулант орексин. С малката, и спестена ни от изданието подробност, че става дума за мишки.

Цвърчащите лабораторни гадинки са разделени в две групи, като едната получава смес от аминокиселини, подобни на присъстващите в яйцата (а не естествен яйчен белтък), а другата – контролна смес от вода и... вода. Три часа по-късно учените измерват наличието на аминокиселини във въпросните клетки и съпоставят нивата на мозъчна и физическа активност между двете групи.

Също така е подложен на анализ и ефектът от комбинация между аминокиселини и захар. Редица предишни експерименти показват, че захарта редуцира активността на мозъчните клетки. Поради тази причина учените предполагат, че двете съставки или ще се неутрализират взаимно, или захарта ще надвие влиянието на аминокиселините и клетките на хипоталамуса ще демонстрират занижена активност.

inm.comРезултатите са, че сместа, наподобяваща яйчен белтък, значително повишава нивата на аминокиселини в мозъка и води до доста по-отривисто поведение сред мишките. Изненадващо е, че почти същият ефект се наблюдава и при комбинацията със захар.

Заключението на екипа е, че мозъчните клетки, контролиращи енергийните равнища и бодростта, могат да бъдат директно стимулирани с помощта на комплекс от аминокиселини, и че тези хранителни вещества са в състояние да оборят успиващите качества на захарта.

Както сме споменавали и преди, подобни опити са чудесен вдъхновител на гръмки заглавия, но, за съжаление, не могат да бъдат директно екстраполирани от мишките към хората. Поради тази причина, не бихме могли да заключим категорично, че яденето на яйца, или други храни, богати на аминокиселини, ще ни направят по-бодри или поне по-малко заспали. Ценният извод от цялата история е добрата стара истина, че съставът на ястията е от много голямо значение за здравето и външния ни вид, както и за начина, по който се чувстваме през деня. При всички положения един омлет на закуска многократно превъзхожда всякакви овесени ядки, корнфлейкс, баници и кроасани. Емпирично и многократно доказан факт!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май