Вкусните новини днес: бананите

Които, според ново изследване, имат сходно на енергийните напитки действие
Вкусните новини днес: бананите

В понеделник бързаме да ви зарадваме с една хубава вест от света на плодовете. Оказва се, че консумацията на банани има сходен с приема на енергийни напитки ефект. Поне това твърди наскоро проведено американско изследване, публикувано в научния журнал PLoS ONE.

Експериментът

В него се включили общо 14 опитни колоездачи-мъже. Те взели участие в два симулирани 75-километрови вело прехода, всеки с продължителност около 3 часа, като вторият е проведен три седмици след първия. 

На всеки 15 минути една част от спортистите, избрана на случаен принцип, консумирала по половин банан, а другата – чаша с енергийна напитка. Важно е да се уточни, че във втория вело преход групите си разменили източника на енергия. Иначе казано, тези, които хапвали банани първия път, били почерпени със спортен еликсир и обратно.

Преди и след всяко от импровизираните състезания на всички били правени множество кръвни тестове в лаборатория, за да се оценят различните им физически показатели.

Резултатът: И в двата случая колоездачите демонстрирали еднакво добро представяне в надпреварата, независимо от това дали се енергизирали чрез прием на слънчевия плод или на специализирана напитка. Но, освен енергия, бананите осигурили на велосипедистите повече антиоксиданти, минерали и витамини. 

Вярно е, че в проучването няма нищо чак толкова революционно, защото много физически активни хора хапват банани преди и след тренировка, като добър източник на въглехидрати.

Все пак, изследването сигурно ще зарадва всички онези, които нямат особено желание (а и възможност) да консумират редовно енергийни коктейли. За тях вкусният плод окончателно ще се превърне в сравнително евтин и ефикасен начин за зареждане с енергия :)

Вие ползвате ли го във вашата физическа подготовка и как - преди или след сесия?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май