Минимализъм в тичането постарому

Обувките с пръсти съвсем не са от вчера
Минимализъм в тичането постарому

Да, едно време хората са тичали със семпли обувки и са се справяли отлично. Това важи както за примитивни племена като рарамури, така и за цивилизовани хора като Шигеки Танака, който печели Бостънския маратон през 1951 година. По това време той е само на 19 и е преживял атомната бомбандировка на Хирошима. Шигеки пробягва 42-та километра за 2 часа, 27 минути и 45 секунди, обут в таби.

777936Mutaurwa Mapondera

Както можете да видите, таби не е нищо повече от платненка, с тази разлика, че предната й част е раздвоена и леко наподобява копитце, стига да имате подобаващото въображение. В интерес на истината, този дизайн не е плод на нечие развинтено въображение или на внимателно проучване на пазарните тенденции, а е заимстван от формата на традиционния японски сандал, който има каишка между палеца и втория пръст. Незнайно защо, само няколко години след това, компанията-производител преустановява продажбата на този модел. Впоследствие има един или два опита за лансиране на подобна обувка за тичане на пазара, но явно времето никак не е подходящо и те се провалят с гръм и трясък.

Днес обаче буквално сме заринати от предложения, които, случайно или не, особено много приличат на таби. С тази разлика, че са подкрепени от сериозни бюджети и зад тях седи още по-сериозен екип от разработчици със задълбочени научни познания. Все пак цена от 100 и повече долара трябва да бъде оправдана все някакси :)  777933Topo777931B2R777934SMAAT777935Zem

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май