Джогобот: създаден, за да тича с вас?

Запознайте се с летящия робот, който ви придружава и амбицира по време на джогинг
Джогобот: създаден, за да тича с вас?

Ето, че отново заговорихме за бягане. И за пореден път се питаме: кой е най-подходящият начин за осъществяването на нещо подобно? Но не се заблуждавайте, днес няма да обсъждаме правилната техника или безопасността на движение по време на тичане. За сметка на това, ще представим на вниманието ви едно изобретение, с което ще се забавлявате и вдъхновявате за по-добри постижения в джогинга.

Е, за последното не можем да сме съвсем сигурни, но нека преди да даваме окончателни оценки, ви кажем нещо повече за Джогобот – вашият персонален асистент в тичането. Той е създаден в т.нар. Exertion Games Labекспериментална лаборатория, функционираща към Мелбърнския университет, Австралия.

Основната идея на Exertion Games Lab е да създават продукти, съчетали в себе си най-доброто от игровия подход и технологиите. Друго характерно за творенията им е, че те могат да бъдат приведени в действие единствено чрез физическите усилия на потребителите. С други думи, не можете да се радвате на играчка, създадена от австралийския екип, освен ако не проявите поне малко желание да се поизпотите. Като потичате, например :)

Но нека се върнем на нашия Джогобот. Създателите му го наричат "социален робот", тъй като той не само асистира физическата дейност на човека, но и представлява негов джогинг партньор по време на бягане.

Името на помощника в тичането неслучайно е съставено от думичките "джогинг" и "робот – той представлява тъкмо летяща машина с относителна степен на самоуправление. Малкото бръмчащо творение притежава вградени сензор и камера, чиято работа е да "комуникират" със специален маркер, щампован върху фланелката на тичащия (разбирайте, че ако някой иска да бъде придружаван от такъв робот, трябва задължително да носи въпросната фланелка). Благодарение на връзката между Джогобота и щампата на облеклото, новосъздадената машинка преценява на какво разстояние и височина да лети от вас.

Изобретението може да работи в два режима. При първия то лети редом с тичащия, под нивото на очите. Тогава роботът играе по-скоро ролята на вашия тичащ приятел. Когато превключите на втория режим, машината се издига над вас и увеличава скоростта си. При това положение Джогобот се превръща в нещо като наставник в процеса на тичане, защото ви амбицира да вдигате собственото си темпо на тичане.

Случи ли се роботът да попадне зад гърба ви, той автоматично каца и се изключва, тъй като губи връзка със специално създадената ориентировъчна маркировка.

За съжаление, новосъздаденият Джогобот засега е прототип и батерията му издържа едва около 20 минути. Създателите на машинката обаче обещават да подобрят представянето й в най-близко време.

В заключение ще кажем, че не считаме роботите за най-добрите заместници на живата човешка компания. В същото време обаче, идеята за добронамерен бръмчащ робот, който "тича" с нас, ни е симпатична. И като приемем с известен скептицизъм, че Джогобот допринася за усъвършенстване на спортното представяне, ще признаем, че за нас е достоен представител на технологиите с игрови елемент.

Ако пък вие искате видите как работи изобретението, вижте ей-това клипче :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май