Готови! За първия си маратон

Тичайте надалече и по много, ама с нужната подготовка
Готови! За първия си маратон

Скъпи фитуелчета, не ви ли се струва, че 2014-та звучи като една супер добра година за осъществяване на маратон? Звучи, звучи и още как :) Знаем, че отлагате това спортно предизвикателство от дълго време, а същото така искрено вярваме, че можете и имате всички нужни качества и умения, за да се справите с него.

Затова не се колебайте повече, ами го решете един път завинаги: "този път ще го направя". И го направете. Междувременно, можете да хвърлите око на следващите препоръки, които взехме назаем от американския треньор, учен и лекар Матю Морън.

Мистър Морън формулира общо четири много важни, според него, подробности, върху които всеки бъдещ маратонец би било добре да се фокусира, ако иска да успее:

1. Да започне с физическата си подготовка поне 4 месеца по-рано - приблизителното време, което е необходимо на един бегач*, за да се вкара във форма за маратон. През този период обаче е необходима пълна отдаденост на каузата. Ако планувате пътуване или друга инициатива, за която смятате, че напълно ще ангажира времето ви, отложете ги за по-нататък (ако е възможно), след състезанието.

1170598Thinkstock/Guliver 2. Да си осигури солидна доза подкрепа. Имайте предвид, че "стягането" за продължително бягане е нещо, което на 100% се отразява върху социалния живот. Затова е изключително, ама изключително важно да сте убедени, че близките и приятелите ви са с вас в осъществяването на целта ви. Ако знаете, че хората в обкръжението ви ви подкрепят и ви вярват, то това би се превърнало в страхотна мотивация, която ще ви поддържа през цялата авантюра.

3. Да се сдобиете с добър тренировъчен план или с треньор. Защото: не можете да се надявате, че просто ще отидете, ще потичате повечко и ще победите. Нужен ви е професионалист (същият може и да е приятел-разбирач), който да ви даде съвет, да структурира подготовката ви и да анализира редовно и подробно прогреса, който постигате.  

4. Да се екипирате, както си му е редът. Някои бегачи като великия Скот Юрек могат да припкат с часове и обути в гуменки, дори боси... Но за вас е по-разумно да си осигурите качествени спортни обувки. Преди да се спрете на модел обаче, проучете всички възможности и отново се консултирайте със специалист. Облекло от непамучна материя също трябва да влезе в сметките ви, в случай, че не искате да се "сварите" преждевременно. Относно фоум ролъра (или по-известен като фитнес ролка), който повечето маратонци си взимат във връзка с подготовката за надпреварата, той не е чак толкова наложителен, на мнение е Морън. Ако разполагате с такъв, ползвайте го. Но редовният стречинг след сесия също би ви свършил работа, стига, разбира се, да сте наясно как се прави той.

1170604Thinkstock/Guliver

Е, толкова с препоръките. Сега е ваш ред! 

*Човек, който има отношение към тичането и го практикува редовно, а не спорадично - веднъж на 6 месеца :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март